VAJA HELIPORT 2016 – UKC LJUBLJANA
11.10.
2016

Na Heliportu UKC Ljubljana je danes potekala vaja gašenja in preverjanja možnosti za reševanje v primeru požara na ploščadi za pristajanje in vzletanje helikopterjev. V vaji so sodelovali zaposleni v UKC Ljubljana (Reševalna postaja – Heliport in Gasilska služba) ter gasilci Gasilske brigade Ljubljana. Preizkusili smo sistem gašenja, dostope do Heliporta in posledično možnosti za morebitno reševanje.

 

Namen vaje je bil:

  • Preveriti obstoječi sistem aktivacije Gasilske brigade Ljubljana ob izrednih dogodkih;
  • Preizkusiti avtomatski sistem proženja gašenja z DIFF sistemom;
  • Preveriti ročno gašenje s topovi/monitorji;
  • Preveriti možnost dostopa do Heliporta z gasilsko lestvijo z dveh lokacij;
  • Preizkusiti možnost dostave gasilnega sredstva na ploščad preko lestve;
  • Izvesti napad po požarnem stopnišču Heliporta ter gašenje s ploščadi;

 

Z vidika Gasilske brigade Ljubljana smo preverjali predvsem t.i. tehnično plat. Govorimo o preverjanju sistemov za javljanje požara in gašenje na objektu, preverjanje potrebne tehnike, količine gasilnega sredstva in tudi moštva za uspešno interveniranje. Preverili smo dostope s tehniko do optimalnih lokacij ter čase, ki so potrebni za dostop. Prav tako je bil cilj ugotovitev vpliva na okolico, predvsem z vidika prometa.

 

Analiza je pokazala, da naša tehnika in usposobljenost za takšna posredovanja ustrezata. Uspeli smo namreč dostaviti dovolj gasilnega sredstva, prav tako smo bili sposobni oskrbeti poškodovane. Čas posredovanja bi bil v realni situaciji predvidoma še krajši, saj smo glede na to, da je bila to le vaja, upoštevali razmere v prid kolikor toliko normalnega delovanja okolice.

 

Foto: GBL in UKC Ljubljana

GALERIJA