EKIPA GBL NA TEKMOVANJU V REŠEVANJU Z VRVNO TEHNIKO - GRIMPDAY 2016 - BELGIJA
11.07.
2016

Letos se je ekipa iz Gasilske brigade Ljubljana ponovno udeležila tekmovanja v reševanju z vrvno tehniko Grimpday v belgijskem mestu Namur. Tekmovanje je potekalo 3. in 4. junija. Ekipa, ki je sestavljena iz sedmih reševalcev (vodja, štirje reševalci, ponesrečenec in kontrolor) je ostala nespremenjena. Ker je ekipa enaka že tretje leto, se uigranost vsekakor pozna pri opravljanju nalog. Najboljše ekipe, ki se udeležujejo tega tekmovanja so skupaj že vsaj deset let. Temu primerna je tudi starost najboljših ekip, saj izkušnje štejejo največ.

Opravili smo deset zahtevnih nalog. Prvi dan smo opravili naloge reševanja v naravnem okolju na pečini ob vojaški bazi, drugi dan pa v središču mesta:

  1. Reševanje ponesrečenca z nosili skozi ozek rov. Naloga je bila, da ekipa pristopi z vrha in gre reševalec z nosili skozi rov. Na tleh imobilizira ponesrečenca v nosila ter nato nosila s reševancem dvigne v vodoravnem položaju na vrh. Vmes je bilo potrebno nosila postaviti v pokončni položaj in spraviti nosila z reševalcem skozi rov.
  2. Vodoravna žičnica med dvema vrhovoma. Ekipa je morala narediti transport ponesrečenca med dvema vrhovoma. Pot čez je bila izključno po jeklenih vrveh, samo v eno smer. Tako sta se na eno stran odpravila dva reševalca, ki sta za seboj vlekla vrvi. Potrebno je bilo izdelati sidrišča, napeti vrvi in ponesrečenca transportirati na drugo stran. Da je bila naloga opravljena, je bilo potrebno vso opremo in moštvo spraviti na drugo stran.
  3. Spust ponesrečenca v nosilih ter celotne ekipe s klifa. Naloga se je v osnovi zdela dovolj lahka, vendar se je v nadaljevanju izkazalo, da je potrebna usklajenost ekipe s pravilnim manevrom. Potrebno je bilo narediti primerna sidrišča, poskrbeti za zaščito vrvi preko skalnega roba. Ko sta se reševalec in ponesrečenec spustila, je ekipa spremenila manever tako, da se celotna ekipa z opremo spustila s stene. Spust je bil dolg približno 80 metrov.
  4. Reševanje ujetega v steni. Na sredini plezalne stene se je ponesrečil plezalec. Z vrha stene smo postavili sidrišča. Dva reševalca z nosili sta se spustila do ponesrečenca, ga tam imobilizirala v nosila ter ga v vodoravnem položaju spustila do vznožja stene.
  5. Vleka ponesrečenca v nosilih po kanjonu v dolžini 150 m in višine 70 m. Namen te naloge je bil, da transportiramo ponesrečenca navzgor po kanjonu. Ker je bil kanjon ozek is spolzek, smo večkrat prestavili sistem za vleko po strmini, da smo varno spravili ponesrečenca na vrh pečine. To nalogo smo opravili najhitreje od vseh ekip ter brez kazenskih točk.
  6. Dvig ponesrečenca s pomola na zgornji nivo. Ponesrečenec je bil na pomolu pri reki. Potrebno ga je bilo transportirati na zgornji nivo. Ponesrečenca smo imobilizirali v nosila ter ga v vodoravnem položaju dvignili na vrh.
  7. Spust ponesrečenca iz telovadnice na ulico. V starem gasilskem domu smo imeli ponesrečenca v zgornjih prostorih telovadnice. Nalog pa je bila, da se spusti ponesrečenca v nosilih skozi okno na pločnik ob cesti. Za sidrišča smo uporabili konstrukcijo telovadnice višine 4 m.
  8. Reševanje ujetega pomivalca oken in dvig na obzidje. Na vrhu obzidja smo pomagali delavcu, ki je omagal med delom. Reševalec je pristopil do ponesrečenca, ga pripel na delovno in reševalno vrv, s sistemom škripčevja smo ga dvignili na vrh obzidja.
  9. Vodoravna žičnica z navpičnim dvigom ponesrečenca. Med dvema obrambnima jarkoma je v prirejeni mrežasti cevi obstal ponesrečenec. Naloga ekipe je bila, da ga reši s pomočjo žičnice na levi del obrambnega jarka. Razdalja med levo in desno stranjo je bila cca. 40 m. Ekipa je pripravila žičnico tipa žerjav, spustila reševalca do ponesrečenca in jih nato dvignila ter potegnila na levi breg.
  10. Spust vodnika s psom na prvi nivo, imobilizacija ponesrečenca v nosila ter spust ekipe s ponesrečencem in vodnikom s psom po pobočju na cesto. Vaja je bila sestavljena iz dveh delov, kjer smo v prvem delu spustili vodnika reševalnega psa in njegovega psa na prvi nivo. Tam je pes našel ponesrečenca, medtem pa je ekipa že pripravljala sistem za spust po brežini, kjer je bilo potrebno premagati še 6-metrski navpični zid. Najprej smo spustili reševalca, vodnika in njegovega psa. Nato se je sistem spusta spremenil, da je lahko cela ekipa naredila spust do drugega nivoja.

S to nalogo se je zaključil tekmovalni del.

Sledila je razglasitev rezultatov. Ne glede na uvrstitev na tekmovanju, so vse ekipe od zadnje do prve deležne dolgega aplavza in spodbude ostalih ekip. Vsak, ki opravi vse naloge brez poškodb je zmagovalec Grimpday-a. Pa vendar je nekaj čara v samem tekmovanju. Vse ekipe smo se odrezale na visokem nivoju, zato so bile razlike na koncu minimalne. Zmagala je ekipa iz Andaluzije (Španija), drugo uvrščena je bila ekipa iz Ženeve (Švica), tretja je bila ekipa iz Special Rescue Association (Nemčija). Ekipa Gasilske brigade Ljubljana je zasedla odlično 5. mesto! S tem smo dobili potrditev, da se je naš trud in vlaganje v znanje reševanja z vrvno tehniko poplačal.

Letos je bila to enajsta ponovitev Grimpday-ja, ki pa je bila še posebej pomembna za tamkajšnje gasilce, saj so se pred meseci preselili v nove prostore. Nekateri me sprašujejo, zakaj hodimo tako daleč. Razlogov je več. Pogoji za trening so praktično idealni in omogočajo trening tako na zgradbah, kot tudi v naravi. Srečanje in izmenjava izkušenj z ekipami s celotnega sveta je neprecenljivo, poseben čar pa da seveda pa tudi spodbujanje vseh sodelujočih ekip na koncu. Letos je tekmovalo manj ekip (22) kot prejšnja leta, razlog so žal teroristični napadi v Belgiji. Iskreno upamo, da tudi drugo leto, na prvi petek v juniju ob 8:00 uri, začnemo s prvo nalogo reševanja iz višin in globin.

 

Pripravil: Blaž Kovač

Foto: Arhiv GBL

GALERIJA