OBVESTILO: VAJA V PRIMERU MNOŽIČNE NESREČE NA STADIONU STOŽICE
31.03.
2016

Na stadionu Stožice bo v soboto, 2. aprila 2016, med 9. in 13.30 uro potekala vaja v primeru množične nesreče.

 

Vajo organizira Univerzitetni klinični center Ljubljana skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana, Mestno občino Ljubljana (Javna gasilska služba MOL, Javni zavod Šport Ljubljana, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL…), Generalno policijsko upravo Ministrstva za notranje zadeve RS, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Nogometno zvezo Slovenije.
V vaji bodo sodelovali mestni in državni Štab Civilne zaščite, Specialna enota slovenske policije, Helikopterska služba nujne medicinske pomoči, vse intervencijske službe, ki se aktivirajo v primeru večjih nesreč, zasebni izvajalec varovanja na javnih prireditvah, vse splošne bolnišnice v Sloveniji, ki imajo urgentne centre ter 24 zdravstvenih domov s svojimi ekipami nujne medicinske pomoči.

V tem času bo v okolici stadiona povečano število intervencijskih vozil in pripadnikov različnih intervencijskih služb, ki bodo izvajali intenzivne aktivnosti ukrepanja ob množičnih nesrečah,  zato okoliške prebivalce prosimo, naj se ne vznemirjajo, saj bo šlo le za vajo. Hkrati jih prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil pristojnih služb.

Gre za največjo tovrstno vajo  v samostojni Sloveniji, saj bo v njej sodelovalo v različnih vlogah preko 1500 ljudi.

Takšne vaje so vsekakor potrebne. Treba jih je izvajati zato, da preverjamo in izboljšujemo pripravljenost intervencijskih služb, kako hitro in organizirano ukrepati,  ko se zgodi nepričakovano množična nesreča, saj moramo biti nanjo pripravljeni, ne glede na stopnjo tveganja za  nastanek takšnega dogodka.

 

Vaja bo zaprta tako za javnost kot tudi za predstavnike medijev. Med vajo in po vaji bo podana izjava za javnost s pojasnili, kako je vaja potekala, za medije bo zagotovljeno foto in videogradivo. Natančen urnik za medije bo posredovan v naslednjih dneh s strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.