HOJA PO ZALEDENELI VODI JE LAHKO ZELO NEVARNA!
27.01.
2016

Nizke temperature povzročijo, da na večini stoječih voda nastane led. Ob zadostni trdnosti nam led nudi površino za različne rekreativne dejavnosti. Vendar pa led ni povsod enako debel in močan, zato predstavlja veliko nevarnost za gibanje po ledeni površini. Zelo hitro lahko pride do vdora ledene ploskve in posledično padca v vodo.

Prav to pa se je zgodilo pred nekaj dnevi, ko je morala enota Gasilske brigade Ljubljana posredovati na Koseškem bajerju. Nezgoda se je za ponesrečence tokrat končala srečno.

 

Kaj storiti, če se vam led vdre?

Predvsem ostanite mirni in zbrani, saj imate v prvih trenutkih največ možnosti za uspešno samoreševanje. Bolj kot je telo ohlajeno, manjše so naše psihofizične sposobnosti. Čim prej poskusite doseči trdno oporo, ki vam lahko pomaga ostati na gladini. Omejite gibanje, da zmanjšate pretok vode v oblačilih in se poskusite rešiti na ledeno ploskev ali drugo primerno oporo. V kolikor vam to uspe, svojo težo razporedite na čim večjo površino, najlažje tako, da se uležete na trebuh in se takoj umaknite od mesta vdora oziroma odprtine.

 

Sicer pa svetujemo, bodite zelo previdni in raje ne hodite po zaledenelih površinah, v kolikor niste popolnoma prepričani o varnosti vašega početja!

 

Foto: Martin Metelko