GRIMPDAY 2014
15.06.
2014

Tekmovanje Grimpday je letos potekalo 7.6.2014 v Belgijskem mestu Namur. Na tekmovanje se je ekipa Gasilske brigade Ljubljana odpravila v četrtek 5.6.1014 ob 5.00 uri. Pot smo izkoristili tudi za obisk poklicne enote v Ludwigshafen-u in izmenjavo izkušenj. V mesto Namur smo prispeli ob 21.00 uri. V petek 6.6.2014 se je ekipa udeležila zadnjih priprav na tekmovanje. Sledila je tudi uradna otvoritev dogodka Grimpday 2014 ter pregled vse opreme za izvedbo tekmovanja, s strani organizatorja.

Tekmovalni dan se je začel ob 6.30 uri, z zborom vseh sodelujočih ekip. Vsaka ekipa je prevzela tudi svojo opremo. Vodje ekip in kontrolorji ekip smo imeli skupni sestanek, kjer so se podaja natančna navodila o tekmovanju, o varnosti in kjer so se razjasnila še morebitna vprašanja. Začetek tekmovanja je bil ob 8.00 uri, ko so se vse ekipe zbrale na glavnem mestnem trgu. V posamezni ekipi je sodelovalo 7 članov (vodja ekipe, ponesrečenec, 4. reševalci in kontrolor – za druge ekipe). Ostali so nam nudili logistično podporo pri prenašanju opreme in skrbeli za pijačo ter hrano. Imeli smo šest delovnih točk, in sicer:

  1. Žičnica preko reke
  2. Reševanje ujetega električarja na višini v gledališču
  3. Reševanja vzdrževalca mostu, ki je obvisel pod mostom
  4. Prenos ponesrečenca preko avtolestve brez talnih pritrdišč
  5. Gradbeni oder; navpični dvig in spust, vodoravni dvig in spust ponesrečenca v nosilih
  6. Medicinski del: pristop reševalcev preko obzidja do ponesrečenca, oskrba in transport nazaj na obzidje

Poleg zahtevnih in zanimivih delovišč nas je med tekmovanjem spremljalo sončno vreme ter na trenutke kar pretiranih 30°C. Tekmovanje se je zaključilo ob 19.00 uri. Ob 20.00 uri je sledila večerja nato pa še razglasitev rezultatov in podelitev nagrad najboljšim. Ekipa Gasilske brigade Ljubljana je zasedla odlično 15. mesto izmed 35 ekip.

 

Ekipo Gasilske brigade Ljubljana so sestavljali: Kovač Blaž (vodja odprave), Ažbe Tomaž, Čibej Matjaž, Novak Miha, Požaršek Marko, Vrhovec Aljaž, Knez Žiga, Sitar Štefan, Kastelic Primož, Košir Rok.

 

V nedeljo 8.6. ob 10.00 uri smo se odpravili na pot proti domu. Polni novih izkušenj in poznanstev smo ob 23.00 uri prispeli v gasilsko brigado ter s tem tudi zaključili zanimivo pot.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Blaž Kovač