ZAMENJAVA REŠEVALNE EKIPE V BOSNI IN HERCEGOVINI
21.05.
2014

Danes zjutraj ob 7:00 se je izpred Gasilske brigade Ljubljana na pot odpravila nova ekipa reševalcev, katera bo na poplavljenem območju Bosne in Hercegovine zamenjala sedaj delujoči del Enote civilne zaščite za reševanje iz vode in na vodi. Napotili so se do zbirnega mesta v državnemu logističnemu centru v Rojah. Od tam naprej pa v konvju z ostalimi enotami proti pomoči potrebnemu območju. Želimo jim srečno pot ter seveda varno delo!

 

V sredo 21.5. ob 13:40 je na mesto dogajanja v Bosni in Hercegovini prispela nova ekipa reševalcev. Sledil je sestanek, seznanjanje s situacijo, predaja zaščitne opreme, izmenjava splošnih napotkov ter navodil za varnost. Ob 16:20 se je ekipa, katera je na terenu delovala med 17. in 21.5., odpravila proti Sloveniji. Za novo ekipo časa za počitek ni bilo, saj je na terenu vse do večer izvajala prevoz živine. Ekipa prve odprave Gasilske brigade Ljubljana je v poznih večernih urah srečno prispela do državnega logističnega centra v Rojah.

 

V petek 23.5. je vodna gladina na deloviščih še dodatno upadla. Posredovanje z velikimi čolni ni več mogoče, zato je na vrsti čiščenje in razkuževanje. Enota na terenu deluje le z manjšimi čolni. V bližini delovišča je bilo opaženo tudi prvo NUS, zato je enota do uničenja le-tega z aktivnostmi prenehala. Popoldan je bilo s strani domače CZ potrjeno, da se enota vrača v Slovenijo. Sledilo je čiščenje in dekontaminacija uporabljene opreme.

 

Člane enote pričakujemo pred državnim logističnim centrom v Rojah danes, 24.5., v zgodnjih popoldanskih urah. SREČNO!

 

Na podlagi dnevnih poročil, katera prejemamo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vam bomo poizkušali zagotavljati čim bolj sveže podatke o delovanju naših gasilcev.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur