POMOČ BOSNI IN HERCEGOVINI V POPLAVAH
19.05.
2014

Na pomoč poplavljenemu območju bivše Jugoslavije se je odzvala tudi Gasilska brigada Ljubljana. 4 gasilci sodelujejo v sklopu Enote civilne zaščite za reševanje iz vode in na vodi. V soboto 17.5. ob 6:45 se je izpred državnega logističnega centra v Rojah odpravila enota 12 oseb (gasilci GB Ljubljana in GRS Kranj), 6 vozil in 3 čolnov. Enota je bila napotena na območje Bosne in Hercegovine. Ob prečkanju državne meje jim je bila dodeljena natančnejša lokacija, mesto Prijedor.

 

Ob 16:00 je enota že pričela z izvajanjem zadanih nalog. Opravili so predvsem več prevozov hrane, vode in drugih nujnih potrebščin do prebivalcev, ki so ostali v poplavljenih hišah. Obenem pa so vršili tudi prevoze ujetih oseb in evakuacijo.

 

V nedeljo, 18.5. je bilo ugotovljeno, da je vodna gladina na starem delovišču upadla. Zato se je izvedla premestitev ekipe na novo lokacijo. Čoln LJ je bil napoten na lokacijo Raškovac, čoln KR pa na lokacijo Gomjenica. Ekipe so ta dan, poleg nalog oskrbe in evakuacije, opravile tudi izvidovanje po reki Sani. V večernih urah je bilo sprejeto, da se v ponedeljek, 19.5. enota premesti v mesto Orašje v kanton Posavina na meji s Hrvaško.

 

V ponedeljek, 19.5. je enota izvedla premik na novo lokacijo delovanja v občini Odžak (JZ od Bosanskega Šamca). Ocenjena je bila situacija terena, na katerem bo enota delovala. Pojavljati se je pričela večja količina poginule živine, katero bo potrebno odstraniti. Vodstvu enote je bila predana tudi informacija o poplavljenih minskih poljih, katera pa so izven območja delovišč naše enote. Povečala se je pozornost na osebno higieno in dezinfekcijo.

 

V torek 20.5. je enota nadaljevala z delovanjem na območju občine Odžak. Opravila je več prevozov prebivalcev do domov, kjer so lahko poiskali določene potrebščine, ter nazaj na kopno. Nekateri posamezni prebivalci še vedno vztrajajo v svojih domovih in se ne želijo evakuirati. Delo na terenu je potekalo čez cel dan, od 8.00 do 19.00. Vedno več dela je tudi z reševanjem živali. Tako živih, kot tudi mrtvih. Higienski ukrepi se zaradi povečanega števila kadavrov zaostrujejo. Z jutrišnjim dnem se pripravlja zamenjava reševalne ekipe.

 

Na podlagi dnevnih poročil, katera prejemamo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vam bomo poizkušali zagotavljati čim bolj sveže podatke o delovanju naših gasilcev.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur