TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2017 - DELAVNICA: KAKO LAHKO JAZ POMAGAM OB PROMETNI NESREČI
18.05.
2017

Center za izobraževanje Cene Štupar je območni koordinator projekta Teden vseživljenjskega učenja 2017. Pridružilo se jim je več kot 70 partnerjev, s katerimi so zasnovali in skupaj uskladili več kot 350 različnih brezplačnih prireditev. Te so namenjene vsem prebivalcem, ki se želite kaj novega naučiti, se informirati ali drugače sodelovati v vseživljenjskem učenju. Dogodki se bodo odvijali na različnih lokacijah in so informativno-svetovalne, promocijske, kulturne in družabne narave.

 

Gasilska brigada Ljubljana sodeluje v obliki organizirane delavnice z naslovom Kako lahko JAZ pomagam ob prometni nesreči, ki bo v sredo, 24. maja 2017 od 10.00 do 12.00 ure pri nas.

 

V uvodu bomo prikazali promocijski film o zgodovini, delu in organiziranosti Gasilske brigade Ljubljana, kot osrednji operativni gasilski enoti v Ljubljani. V ključnem delu bomo izvedli omenjeno delavnico (predavanje + diskusija + praktični prikaz). V zaključku pa sledi še ogled vozil in opreme v Gasilski brigadi Ljubljana.

 

Število udeležencev je omejeno, zato sprejemamo prijave do zapolnitve prostih mest na elektronski naslov: robert@gb.ljubljana.si.

 

Vabljeni!

MEDNARODNA VAJA »ISTRA 2017« - 21. DO 23. APRIL 2017
28.04.
2017

LJUBLJANSKA ENOTA ZA ISKANJE IN REŠEVANJE V URBANIH OKOLJIH SE JE UDELEŽILA MEDNARODNE VAJE »ISTRA 2017« V HRVAŠKI PULI

 

S strani organizatorjev mednarodne vaje, ki je temeljila na scenariju katastrofalnega potresa na območju Istre, smo prejeli vabilo za sodelovanje. Vabilu smo se z velikim veseljem odzvali, saj nam je bila tako ponujena izredna priložnost, da izkoristimo vajo za naše praktično urjenje in preizkus usklajenega delovanja pripadnikov enote, ki lahko nudi pomoč prizadetim v primeru zaprosila s strani pristojnih na prizadetih območjih.

Mestna občina Ljubljana ima namreč za posredovanja ob porušitvah organizirano posebno samooskrbno enoto za iskanje in reševanje v urbanih okoljih, oddaljenih do 700 km od Ljubljane, ki je plod večletnega dela na tem področju. Sestavljena je iz sodelavcev Gasilske brigade Ljubljana, članov prostovoljnih gasilskih društev, vodnikov Enote reševalnih psov Mestne občine Ljubljana, reševalcev Reševalne postaje Ljubljana in sodelavcev Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana.

Dogovorjeno je bilo, da se na vaji preveri tudi usklajenost delovanja s podobnimi enotami in tako smo z enoto, ki je organizirana na nivoju države, formirali enotno odpravo.

Na vajo smo se odpravili v petek, 21. aprila ob 8:00 uri zjutraj in sicer v organiziranem konvoju kar 28, večinoma tovornih vozil. Po prihodu na določeno zbirno mesto, je prvi del enote takoj pričel z delom na prvem delovišču (kamnolom Kanfanar). Šlo je za zelo težko dostopen teren, reševanje je potekalo večinoma s pomočjo vrvne tehnike. Drugi del enote se je odpravil na lokacijo baznega tabora v kampu Valbandon. Vzpostavili smo tabor in vso potrebno tehnologijo za medsebojno komunikacijo. Zvečer se je druga enota odpravila na delovišče na lokaciji imenovani Mozil, kjer smo delovali celo noč. Kljub precej nizkim temperaturam, ki so močno otežile delo, je enota zadano nalogo opravila odlično. Tretje delovišče je bilo na polotoku Sv. Katarina, aktivnosti so trajale do večernih ur. Čakala nas je popolnoma nepoznana situacija, ampak smo bili na to fizično in strokovno popolnoma pripravljeni. Skupaj je tako vaja nepretrgoma potekala kar 30 ur.

Po končani vaji je bila opravljena krovna analiza vaje ob prisotnosti vseh udeležencev vaje. Izpostavljeno je bilo, da je vaja je potekala dovolj tekoče in na srečo brez poškodb. S strani mednarodnih ocenjevalcev smo prejeli ogromno pohval in visoke ocene za naš pristop ter upoštevanje mednarodnih smernic za reševanja v takšnih primerih! Eden od komentarjev na naše delo je bil: "Excellent job" (odlično delo).

Takšne pohvale potrjujejo našo pravo usmeritev in dejstvo, da bi bili ob morebitni tovrstni nesreči popolnoma pripravljeni nuditi potrebno pomoč prizadetim.

 

Pripravil: Robert Okorn

GALERIJA
PODPISAN DOGOVOR O SKUPNEM SODELOVANJU
20.04.
2017

Danes je bil v prostorih Gasilske brigade Ljubljana podpisan Dogovor o sodelovanju enot GEŠP 0 in Gasilske brigade Ljubljana na skupnem območju delovanja. Tako so, poleg Gasilske brigade Ljubljana, dogovor podpisali predstavniki PGD Stara Vrhnika, PGD Dolnji Logatec, PGD Grosuplje in PGD Stična.

 

Vsebina dogovora je prenos določenih nalog iz Gasilske brigade Ljubljana na nekatere operativne gasilske enote v bližnjih občinah. Cilj prenosa nalog je zagotavljanje optimalnejših odzivnih časov in s tem oskrbe poškodovanih ali drugače ogroženih oseb, živali, premoženja in okolja. Gre predvsem za nesreče v cestnem prometu, nesreče pri delu ter za posredovanja ob nesrečah z nevarno snovjo. Dogovor je bil sklenjen na podlagi neposrednih izkušenj s terena v preteklosti. Zajema zahteve ter zmožnosti glede potrebnega moštva, vozil, opreme in postopkov obveščanja, alarmiranja, posredovanja in vodenja, ki jih morajo izpolnjevati enote, da lahko skupaj zagotovimo učinkovit pristop k stopenjskemu aktiviranju brez večjih tveganj. Opredeljeno je tudi področje skupnih izobraževanj in usposabljanj.

OBSEŽEN POŽAR POD ŠMARNO GORO
31.03.
2017

Danes, nekaj po 13 uri smo prejeli klic, da gori gozd v bližini Šmartna pod Šmarno goro. Po prihodu na kraj dogodka smo ugotovili, da gre za precej obsežen požar na zelo strmem in težko dostopnem terenu. Gorelo je podrastje ter nižji deli dreves. Zaradi tega so bile vpoklicane še tri operativne enote iz prostovoljnih gasilskih društev Tacen, Gameljne in Črnuče. Izvedli smo gašenje s spodnje in tudi z zgornje strani pobočja, predvsem iz razloga, da smo kar se da najhitreje preprečili nadaljnje širjenje požara. Požar smo lokalizirali v dobri uri. Nato je sledila še sanacija; pretežno preventivno zalivanje požarišča in neposredne okolice. Z intervencijo smo zaključili nekaj minut čez 18 uro. Na intervenciji je sodelovalo skupaj kar 39 gasilcev z 9 vozili. Na kraju požarišča smo vzpostavili gasilsko stražo, ki bo na terenu predvidoma do noči.

 

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

OPOZORILO: VELIKA POŽARNA OGROŽENOST!
31.03.
2017

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


R A Z G L A Š A


veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 1. aprila 2017 na območju celotne države.


Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.
Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

INTERVENCIJA: POŽAR ELEKTRIČNEGA VLAKCA
23.03.
2017

Danes zjutraj smo nekaj minut čez šesto uro zjutraj prejeli poziv, da gori električni vlakec na lokaciji podjetja Ljubljanski potniški promet.

Takoj smo izvozili s tremi vozili in posadko enajstih gasilcev.

Po prihodu na mesto smo pričeli z gašenjem in požar kmalu uspešno pogasili. Opravili smo tudi pregled bližnjih prostorov.

Intervencijo smo zaključili nekaj minut pred sedmo uro.

 

Na povezavi si lahko ogledate tudi posnetek požara in prihod naše ekipe na mesto intervencije:

http://www.planet.si/util/play.html?id=91955

 

Foto: GBL

OPOZORILO: VELIKO ŠTEVILO POŽAROV V NARAVI
22.03.
2017

V zadnjih dneh je zaradi suhega in toplejšega vremena ter kurjenja v naravi izbruhnilo večje število požarov.

 

V preteklih 14. dneh je bila Gasilske brigada Ljubljana za take primere aktivirana kar 19 krat.

 

Zato svetujemo večjo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju in opozarjamo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Takšno stanje je pričakovati do prvih obilnejših padavin.

 

Foto: Luka Bratuš, GBL

 

GALERIJA
ZGODBA O DENARJU V BALONU
10.03.
2017

Lahko bi rekli vsaj "nenavadna" intervencija...
Danes nas je poklicala občanka, da ji je ušel balon, v katerem je denar... Seveda smo se takšnemu klicu odzvali in izvozili z avtolestvijo.

In zgodba:
Darilo za hčerko bi skoraj izpuhtelo v zrak. Za rojstni dan so ji namreč pripravili presenečenje, denar v posebej poslikanem balonu. Ampak človeška radovednost ne pozna meja. Babica je odprla škatlo, v kateri je bil balon, ta pa je našel pot skozi okno in se podal v širne višave. Na srečo se njegova pot kmalu končala, saj se je zataknil na veji drevesa, od koder smo ga uspešno spet spravili na trdna tla.
Intervencija uspešna, pacient rešen, presenečenje verjetno vendarle uspelo

POŽAR HIŠE NA LITIJSKI CESTI
28.02.
2017

Danes ponoči ob 1:40 uri smo prejeli klic, da gori stanovanjski objekt na Litijski cesti. V eni minuti smo izvozili s petimi gasilskimi vozili. Glede na informacije, ki smo jih prejeli ob prijavi, smo takoj aktivirali tudi tri prostovoljne gasilske enote in sicer PGD Bizovik, PGD Sostro in PGD Štepanjsko naselje. Po prihodu na mesto požara je bilo ugotovljeno, da močno gori stanovanjska hiša. Takoj smo pričeli s postopki gašenja in reševanja. Na srečo človeška življenja niso bila ogrožena. Odrejena je bila tudi popolna zapora Litijske ceste ob mestu dogodka. Zaradi polno razvitega požara, je bilo potrebno kar precej napora, da smo požar lokalizirali in končno tudi pogasili. Na mestu požarišča je delovalo skupaj kar 55 gasilcev. Z interveniranjem smo zaključili nekaj minut po peti uri zjutraj.

 

Foto: PGD Bizovik

GALERIJA
SKUPNOST GASILSKO REŠEVALNIH ZAVODOV SLOVENIJE JE SKUPAJ Z GASILSKO ZVEZO SLOVENIJE IN POLICIJO PODPISALA LETOŠNJI NAČRT SODELOVANJA
25.01.
2017

Marjan Fank, generalni direktor Policije, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, in Tomaž Kučič, predsednik Skupnosti gasilsko reševalnih zavodov Slovenije, so v sredo, 25. januarja 2017, na Gasilski zvezi Slovenije podpisali medsebojni načrt sodelovanja za leto 2017.

 

Načrt med drugim omogoča različna sodelovanja – npr. v skupnih strokovnih usposabljanjih, v intervencijah na področju zaščite in reševanja, v organiziranih iskalnih akcijah pogrešanih oseb ter pri načrtovanju in izvedbi gasilsko-reševalnih vaj –, skupno izvajanje preventivnih dejavnosti, izvedbe posvetov s področja varovanja zaščite sledi in dokazov na kraju intervencije in o vodenju večjih intervencij ter predstavitve cestnoprometnih predpisov oz. pravil glede vožnje vozil s prednostjo.

 

Podlaga za tovrstne aktivnosti je v sporazumu med institucijami, ki je bil podpisan v začetku leta 2015.

 

Vir: Gasilska zveza Slovenije

POŽAR AVTOBUSA V DELAVNICI LJUBLJANSKEGA POTNIŠKEGA PROMETA
14.01.
2017

Včeraj smo ob 13 uri in 18 minut prejeli klic, da gori avtobus na lokaciji podjetja Ljubljanski potniški promet na Celovški cesti. Na podlagi prijave je bil formiran prvi izvoz, to je dve vozili za gašenje in reševanje. Med potjo je bila pridobljena še informacija, da gre za vozilo na električni pogon. Po prihodu na mesto intervencije smo ugotovili, da se goreče vozilo nahaja v objektu, natančneje v karoserijski delavnici. Vodja intervencije je zato takoj odredil okrepitev posadke ter dodatna štiri vozila, tudi vozilo za gašenje in reševanje z višin.

Požar je bil hitro lokaliziran in tudi pogašen, dim pa se je zaradi odprtih prečnih prehodov razširil še v sosednjo ličarsko delavnico. V nadaljevanju so se gasila še posamezna žarišča in ohlajalo pregrete dele pogorišča. Zaprli smo prečne prehode in pričeli s prezračevanjem prostorov s pomočjo velikega nadtlačnega ventilatorja. Opravljen je bil tudi pregled strehe, ki ni pokazal večjih temperaturnih odstopanj.

 

Na intervenciji je sodelovalo skupaj 24 gasilcev s pomočjo sedmih vozil.

 

Luka Pance, ki je intervencijo vodil, je za oddajo Svet na Kanalu A izjavil: "Posebnosti te intervencije so bile, da je bil avtobus na električni pogon in da je bil parkiran v delavnici za popravila, kjer so obstajale še druge potencialne nevarnosti."

 

Foto: arhiv GBL

PROSTO DELOVNO MESTO - VODJA VZDRŽEVANJA
13.01.
2017

Gasilska brigada Ljubljana objavlja naslednje prosto delovno mesto:

 

Vodja vzdrževanja (I017172 VODJA GASILSKE VZDRŽEVALNE SLUŽBE I), m/ž

 

Pogoji:

 • visoka strokovna izobrazba strojne, gradbene, kemijske ali druge ustrezne smeri, pri čemer se bo upoštevalo visokošolsko strokovno izobraževanje (prejšnje) /visokošolska strokovna izobrazba (prejšnja) ali visokošolsko strokovno izobraževanje (prva bolonjska stopnja)/visokošolska strokovna izobrazba (prva bolonjska stopnja) ali  visokošolsko univerzitetno izobraževanje (prva bolonjska stopnja)/visokošolska univerzitetna izobrazba (prva bolonjska stopnja) ali specialistično izobraževanje po višješolski izobrazbi (prejšnje)/specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja),
 • pet let delovnih izkušenj,
 • preizkus znanja iz varstva pri delu,
 • znanje za delo z računalnikom,
 • izpit za voznika B kategorije.

 

Delovno področje:

 • planiranje, organiziranje, vodenje in nadziranje vzdrževalnih del za potrebe javnega zavoda,
 • nudenje logistične podpore v okviru javne gasilske službe.

 

Kandidati bodo opravljali predhodni preizkus poznavanja področja javne gasilske službe in gasilske tehnike ter preizkus fizičnih sposobnosti.

 

Pogodba o zaposlitvi bo sklenjena za nedoločen čas, z dvomesečnim poskusnim delom.

 

Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev in s kratkim življenjepisom naj kandidati pošljejo v 8. dneh po objavi na naslov: Gasilska brigada Ljubljana, Vojkova cesta 19, 1000 Ljubljana.

NOVA CELOSTNA GRAFIČNA PODOBA GASILSKE BRIGADE LJUBLJANA
12.01.
2017

Dejstvo je, da se tudi v gasilski organizaciji izkazuje vedno večja potreba po vodeni komunikaciji oziroma odnosih z javnostmi. Živimo v t.i. multi-komunikacijski dobi, saj nam moderne komunikacijske platforme omogočajo širjenje mnogo večje količine informacij, kot smo jih pripravljeni oziroma sposobni sprejeti. Le strateško načrtovano in kontrolirano delo na področju komuniciranja in odnosov z javnostmi nam lahko prinese zadovoljive rezultate. In dejstvo je, da večina novic ni objavljena naključno, ampak so medijska poročila posledica aktivnega dela z mediji!

 

Odnosi z javnostmi so namreč stroka, ki se ukvarja z vzpostavljanjem, grajenjem in vzdrževanjem odnosov med nekim subjektom ter njegovimi déležniki in javnostmi. So sistematično načrtovan in usmerjen proces vplivanja na oblikovanje naklonjenosti javnosti prek obojestransko zadovoljivega, interaktivnega komuniciranja.

 

Odnosi z javnostmi imajo dva temelja:

 • Pravica, da nekdo zagovarja svoje interese;
 • Dolžnost, da nekdo obvešča javnost o svojem delu.

 

V Programu dela in razvoja Gasilske brigade Ljubljana za leto 2016, ki ga je sprejel svet zavoda GBL je bilo med letnimi cilji in nalogami GBL opredeljeno tudi področje komuniciranja. Sprejeta je bila naloga izdelave celostne grafične podobe Gasilske brigade Ljubljana. V Mestni občini Ljubljana smo bili edini zavod, ki še ni imel izdelane celostne grafične podobe (logotip, dopisni materiali, podpisi, predloge in podobno). Izvedli smo natečaj s ciljem pridobitve najprimernejšega predloga s strani marketinških agencij. Imenovana komisija je izbrala najboljši predlog. Sprejet in izdelan predlog je vseboval vsa opredeljena izhodišča, komunikacijske cilje ter osrednje sporočilo.

 

Nova celostna grafična podoba je le prvi korak k uveljavljanju identitete Gasilske brigade Ljubljana. Ta pa bo temelj ustvarjanja primerne podobe in posledično ugleda Gasilske brigade v očeh javnosti.

 

Skladno z novo podobo bomo v kratkem prenovili tudi našo spletno stran.

 

Kako je prenova potekala, si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=4c4slc-nNZA

(zvočnike naglas...)

JAVNA GASILSKA SLUŽBA MESTNE OBČINE LJUBLJANA V LETU 2016
04.01.
2017

Spoštovani prebivalci mesta Ljubljana, spoštovani obiskovalci naše spletne strani!

 

Leto je naokoli in v navadi je, da ob tej priložnosti pregledamo delo v preteklem letu. Tudi v letu 2016 lahko naše delo ocenimo zelo pozitivno.

 

Pred časom sem bil postavljen pred sila zanimiv izziv. Odgovoriti sem moral na vprašanje: »Kaj smo v lanskem letu naredili takšnega, da je v Ljubljani lepo biti in bivati?«. Odgovor je bil pravzaprav zelo enostaven: »Vse kar je bilo potrebno, ko je bilo potrebno!«. To potrjujejo tudi statistični podatki. Naše delo je sicer vam vidno šele takrat, ko pride do neljubega dogodka. Takrat nas vidite na terenu, svoje delo opravljamo vestno in strokovno ter z največjo željo, da kar se da najhitreje in z kar se da najmanj posledicami odpravimo nevarnost ter možne posledice. Ko pa nas ne vidite, je naše delo usmerjeno predvsem v usposabljanje, izobraževanje ter urjenje za kvalitetno delo na terenu.

 

Posredovanje Javne gasilske službe v Mestni občini Ljubljana je zaradi obsežnosti območja ter seveda gostote prebivalcev in tudi obiskovalcev zelo dinamično. Uspešno interveniranje je mogoče le z ustrezno tehnično opremljenostjo in strokovno usposobljenostjo vseh pripadnikov Javne gasilske službe, predvsem pa prvih posredovalcev.

 

Ob tej priliki vam predstavljamo nekaj naših statističnih podatkov za leto 2016. Zabeležili smo kar 2054 dogodkov (intervencij) in sicer:

 • 683 krat (33,2 %) je bil vzrok naše intervencije požar,
 • 734 krat (35,7 %) smo nudili različno tehnično pomoč,
 • 339 krat (16,5 %) je šlo za prometno nezgodo,
 • 102 krat (5,0 %) smo posredovali ob nesrečah z nevarnimi snovmi,
 • 97 krat (4,7 %) je šlo za odstranjevanje potencialne nevarnosti,
 • 64 krat (3,1 %) smo reševali živali,
 • 35 krat (1,7 %) pa smo posredovali ob nesrečah na vodi.

 

Podatki kažejo, da smo v lanskem letu opravili kar 135 (prek 7 %) več intervencij, kot v letu 2015.

 

 

Večino posredovanj je sicer opravila osrednja gasilska enota v Ljubljani, to je Gasilska brigada Ljubljana. Kar 367 krat pa so bile aktivirane tudi operativne gasilske enote, ki so organizirane v 35. Prostovoljnih gasilskih društvih.

 

 

Poleg intenzivnih posredovanj v primerih prometnih nesreč, izpostavljamo dva obsežna in odmevna dogodka in sicer požar Logističnega centra Pošte Slovenije na Viču ter požar skladiščnega objekta bivše tovarne Tiki v Šiški. Sodelovali smo pri dveh zelo obsežnih vajah, to je vaja v primeru množične nesreče na stadionu Stožice ter vaja Heliport 2016 v organizaciji Reševalne službe UKC Ljubljana.

 

 

Ogromno napora pa je zahtevalo tudi sodelovanje v evropskem raziskovalnem projektu Athena, ko smo bili gostitelji ugledne mednarodne ekipe, s katero smo skupaj izvedli obsežno praktično testiranje.

 

 

Ob tej priliki želimo vsem prebivalcem ter tudi obiskovalcem kar se da varno leto 2017, brez pretresljivih nesreč.

 

Obljubljamo, da bomo še naprej vaši zvesti in srčni gasilci!

 

Robert Okorn, GBL

USPOSABLJANJE ČLANOV ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE MESTNE OBČINE LJUBLJANA
30.12.
2016

Konec meseca novembra je potekalo usposabljanje članov štaba Civilne zaščite v Mestni občini Ljubljana. Aktivno je sodelovalo kar nekaj sodelavcev Gasilske brigade Ljubljana. Krovna tematika usposabljanja je bila potresna nevarnost in z njo povezana ranljivost, ogroženost ter odziv pristojnih služb v primeru take nesreče.

 

Po uvodni predstavitvi namena usposabljanja je prisotne pozdravil novo imenovani poveljnik Civilne zaščite v MOL Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana. Izrazil je prepričanje, da so udeleženci usposabljanja najboljša ekipa. Poudaril je dejstvo, da še vedno močno odmeva posredovanje reševalcev iz Ljubljane v primeru katastrofalnih poplav v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Na koncu nagovora je vsem zaželel uspešno delo.

 

Robert Kus, vodja Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo v MOL je podal poročilo o delu v letu 2016. Da bi dosegli zastavljene cilje je bilo potrebno slediti poslanstvu (Zviševanje ravni varnosti ljudi pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju MOL) ter namenu sistema zaščite, reševanja in pomoči (Zagotavljanje hitre in učinkovite reševalne storitve ljudem na območju MOL). Cilji celotnega sistema, ki vključuje tudi Javno gasilsko službo v Ljubljani so bili v celoti izpolnjeni. Da je bilo to doseženo, je morala vsaka sodelujoča služba vedeti kaj mora storiti, imeti opremo in znanje, da to lahko stori, obvladati potrebne veščine, poznati ostale sodelujoče ter vedeti kje in kako usklajevati delo z drugimi. Na področju usposabljanja in vaj je poudaril, da je bilo v letu 2016 organizirano in izvedeno 19 različnih vrst usposabljanj in vaj, katerih se je udeležilo več kot 1000 članov enot sistema ZRP MOL. Skupaj so te aktivnosti trajale kar 45 dni. Izpostavil je tudi sodelovanje pri vmesnem preizkušanju aplikacije v sklopu mednarodnega raziskovalnega projekta Athena, obsežno vajo masovna nesreča „Stožice 2016“ in mednarodna vajo vodnikov reševalnih psov „Ljubljana 2016“. Dotaknil se je tudi sodelovanja pri migrantski problematiki.

 

Tomaž Kučič, poveljnik javne gasilske službe v Mestni občini Ljubljana in poveljnik Gasilske brigade Ljubljana, je predstavil ključne oziroma najbolj obsežne aktivnosti, ki jih je opravila gasilska služba v letu 2016. Poleg sodelovanja v projektu Athena in pri vaji na stadionu Stožice, je poudaril še vajo Heliport, ki je bila nazoren pokazatelj sodelovanja z drugimi intervencijskimi službami, v tem primeru z Reševalno službo pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Vestno prakticiranje standardov urjenja je podkrepil tudi z vajo gašenja požarov v visokih stavbah, mednarodno vajo s simulacijo nesreče z radioaktivnimi viri v Benetkah ter udeležbo na tekmovanju v reševanju s pomočjo vrvne tehnike v Belgiji, kjer se je ekipa Gasilske brigade Ljubljana odlično odrezala. Na področju intervencij sta bila v tem letu odmevna predvsem dva dogodka in sicer obsežen požar logističnega centra Pošte Slovenije na Viču ter požar objekta bivše tovarne Tiki v Šiški. Ponosen je tudi na priznanje »Bronasti znak policije«, ki ga je letos prejela Gasilska brigada Ljubljana. Izziv v sedanjosti in seveda tudi za prihodnost je načrtna realizacija cilja - skrajševanje odzivnega časa, kar bi dosegli tudi z postavitvijo dodatne gasilske postaje s poklicnimi gasilci na južnem koncu Ljubljane.

 

Sledila je predstavitev taktičnih formacij javne gasilske službe v Ljubljani, s poudarkom na intervencijsko poveljniškem sistemu (IPS), ki jo je predstavil Marko Tomazin, vodja službe za gasilsko usposabljanje v Gasilski brigadi Ljubljana. Sistem organiziranja in posledično fizičnega označevanja funkcij je povzet iz smernic Gasilske zveze Slovenije in iz tujine. Ključni element je delitev na tri nivoje – rumeni, sivi in rdeči. Formacije je predstavil glede na obseg nesreče, na kateri se posreduje.

 

Ker je ena najbolj perečih tem v zadnjem obdobju poplavna varnost, je Robert Kus predstavil ukrepe za povečanje poplavne varnosti na območju Mestne občine Ljubljana. Nazorno je prestavil aktivne ukrepe po posamičnih projektih oziroma po lokacijah.

 

Sledil je ključni del usposabljanja, katerega je vodil Matej Cerk z Inštituta za vodarstvo. Krovna tema je bila potresna ogroženost v Ljubljani. Predstavil je dva državna projekta – Potrog in Potrog 2. Udeleženci so se spoznali s specifikami potresa in s stopnjami ranljivosti stavb po več merilih oziroma več lestvicah. Udeleženci so bili formirani v pet različnih skupin (po sektorjih), vsaka od njih je dobila nalogo, da s pomočjo spletne aplikacije (http://potres.sos112.si) oceni poškodovanost ene izbrane stavbe ob potresu. Aplikacija je podala lastnosti obravnavane stavbe v obliki diagrama poškodovanosti stavbe pri potresu z izbrano intenziteto. Prikazane so bile verjetnosti posameznih kategorij poškodovanosti po Evropski potresni lestvici EMS-98. V nadaljevanju so skupine ocenjevale posledice potresa na podlagi izmišljenega scenarija. Aplikacija je namreč namenjena enotam Civilne zaščite za prvo oceno stanja v primeru potresa ter kot pomoč za izdelavo scenarijev pri pripravi načrtov ogroženosti. Na podlagi vnesenih podatkov so skupine pridobile različne ocene, kot so število stavb po uporabnosti (neuporabne, začasno neuporabne in uporabne), število ogroženih ljudi v stavbah (ponoči, podnevi med tednom ali podnevi med vikendom), število zasutih ljudi, količina ruševin, razpoložljivost sil PGD in CZ, število potrebnih sil za reševanje, potrebe po gradbeni mehanizacij ter število potrebnih sil za namestitev prebivalcev. Aplikacija poda tudi oceno možnih verižnih nesreč, kot so poškodbe plinovodnega omrežja in visokovodnih pregrad, nabor lokacij, kjer so prisotne nevarne snovi ter možnost proženja ali reaktivacija zemeljskih plazov. Na podlagi primerjave rezultatov med skupinami so bile ugotovljene razlike, predvsem iz razloga različne gostote poseljenosti posamičnih območij.

 

Skupna ugotovitev je bila enotna, da aplikacija lahko pomaga silam zaščite in reševanja pri morebitnem reševanju, predvsem iz vidika statističnega ocenjevanja posledic potresa, kar bi seveda pripomoglo k učinkovitejšemu posredovanju.

 

Marjana Lutman iz Zavoda za gradbeništvo je predstavila dve metodi ocenjevanja in sicer potresno ranljivost ter potresno odpornost. Upoštevajoč verjetnost potresa v Sloveniji, je predvsem iz razloga goste poseljenosti Ljubljana zelo kritična v primerjavi z ostalimi območji. V zadnjem obdobju je bil sistem gradnje zelo raznolik, kar ima vpliv tudi na individualno ogroženost. Predstavila je tudi potresno ogroženost posamičnih pomembnih stavb, kot so vrtci, šole, upravne zgradbe, javna podjetja, katere so bile ocenjene v projektu Potrog.

 

Na koncu je Julij Jeraj iz Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana skupinam razdelil t.i. »domačo nalogo«. Do naslednjega usposabljanja, ki bo predvidoma v mesecu februarju 2017, morajo skupine opraviti terenski ogled izbranih lokacij, kjer morajo oceniti določene objekte z vidika ogroženosti in tudi iz vidika primernosti dostopnih poti do obravnavanih objektov.

 

Robert Okorn, GBL

Foto: Željko Gudžulić, MOL

GALERIJA
SVETUJEMO: IZBIRA IN UPORABA ROČNIH GASILNIH APARATOV - GASILNIKOV
19.12.
2016

Ročni gasilni aparat (RGA) ali skrajšano gasilnik je naprava za gašenje požarov. Namenjen je vsem občanom za gašenje začetnih požarov in s tem preprečevanju širjenja ter nastanka večjih požarov. Na tržišču je veliko gasilnikov, ki se razlikujejo po vrsti gasilnega sredstva, velikosti in tudi ceni. V nadaljevanju so predstavljeni različni tipi gasilnikov in njihova uporaba, ter podanih nekaj koristnih nasvetov za nakup in namestitev gasilnika v vašem domu ali vozilu.

 

UPORABA:

 

Uporaba gasilnika je enostavna, saj je namen gasilnika, da ga lahko uporablja vsak, ki se nahaja v bližini požara.

 

1. Sprostite cev gasilnika.

2. Odstranite varovalko.

3. Previdno se približajte požaru, zunaj če je le možno v smeri vetra, ter usmerite cev gasilnika v sprednji del ognja.

4. Stisnite ročaj sprožilnega mehanizma in gasite s tehniko levo-desno do zadnjega dela ognja. Ko spustite sprožilni mehanizem gasilnik preneha delovati.

 

Pri nekaterih starejših izvedbah gasilnikov (brez stalnega tlaka) se najprej aktivirata sprožilni mehanizem nato se gašenje sproži z ročko na cevi.

Gasilnik lahko uporabljate v ''navadnih'' civilnih oblačilih. V kolikor presodite da požara ne boste obvladali (je prevelik, prevroče, preveč dima…), se umaknite, ter pri umiku pomagajte tudi drugim osebam v prostoru ali okolici. Nemudoma pokličite na telefonsko številko 112!

 

PODATKI NA GASILNIKU:

 

Na gasilniku mora biti nalepka v slovenskem jeziku, kjer so jasno označena navodila za uporabo gasilnika in navodila za shranjevanje gasilnika.

 

Poleg tega so na nalepki tudi podatki o gasilnem sredstvu in gasilni učinkovitosti, ter podatek o požarnih razredih, za katere je gasilnik namenjen.

Požarnih razredov je pet:

 • Razred A: Požari gorljivih trdnih snovi
 • Razred B: Požari gorljivih tekočin
 • Razred C: Požari gorljivih plinov
 • Razred D: Požari gorljivih kovin
 • Razred F: Požari gorljivih maščob

Na starejših gasilnikih je moč najti še Razred E (Požari na električnih napravah pod napetostjo), ki je bil ukinjen. Ali je gasilnik primeren za gašenje naprav pod napetostjo je posebej navedeno na nalepki.

Gasilna učinkovitost je podatek kakšno količino gorljive snovi je gasilnik sposoben pogasiti. Višja kot je številka, večjo količino gorljive snovi določenega požarnega razreda lahko pogasi.

 

VRSTE GASILNIKOV GLEDE NA GASILNO SREDSTVO:

 

Gasilniki se razlikujejo pa vrsti gasilnega sredstva in po velikosti. Obstajajo:

 • Gasilniki na prah:

Gasilniki na prah so najbolj razširjeni, saj so večinoma najcenejši. Na voljo so v izvedbah gasilnikov z 1 do 12 kg prahu. Prah učinkuje tako, da prekinja kemično reakcijo gorenja. Primerni so za gašenje požarov tipa A, B, C in tudi F. Za požare tipa D so primerni gasilniki na prah ki so posebej označeni (imajo drugačen prah). Uporabni so za gašenje v notranjih in zunanjih prostorih ter tudi za gašenje dimniških tuljav. Pri gašenju v notranjih prostorih (stanovanja) se je potrebno zavedati, da bo v primeru sproženja gasilnika prah po razpršen po širši okolici gašenja, kar lahko povzroči še večjo škodo (elektronske naprave, sedežne garniture…) in težave s čiščenjem. Zato velja razmislek ali namesto gasilnika na prah v stanovanje namestiti gasilnik z drugačnim gasilnim sredstvom.

 

 • Gasilniki na CO2 (Ogljikov dioksid):

Plin CO2 se nahaja v gasilniku v tekoči fazi, zato je na gasilnikih označena količina plina v kilogramih. Najbolj pogost gasilnik na CO2 je 5kg, obstajajo pa tudi manjše in večje izvedbe. Princip gašenja je ustvarjanje tako imenovane inertne atmosfere, t.j. okolja v katerem je premalo kisika za gorenje. Zaradi nizke temperature plina je prisoten tudi učinek hlajena. Gasilniki na CO2 so primerni za gašenje požarov A,B in C. Uporabni so v notranjih prostorih (zunaj se plin razlije po okolici), še posebej za elektronske naprave, saj ne povzročajo dodatne škode in umazanije kot denimo prah ali voda. Uporabni so tudi za gašenje začetnih požarov na osebnih vozilih.

 

 • Gasilniki na peno:

Pena je zmes penilnega sredstva, vode in zraka, ki ima manjšo površinsko napetost kot voda. Na gorečo snov se namesti plast pene, ki ohlaja in prepreči stik goreče snovi z zrakom. Gasilniki na peno so različnih velikosti, od 2 do 10 litrov. Primerni so za gašenje požarov A in B, posamezna penila so primerna tudi za razred F (preverite oznako na navodilih). Gasilniki na peno so zelo uporabni v gospodinjstvu, pred namestitvijo v vozilo pa v navodilih preverite temperaturno območje delovanja. Gasilniki, za katere ni priporočena uporaba pod 0°C vam lahko pozimi zmrznejo.

 

 • Gasilniki na vodo:

Voda je v gasilstvu najbolj uporabljeno gasilno sredstvo, gasilniki na vodo (vodna prha) pa so manj pogosti. Voda, kot gasilno sredstvo deluje z ohlajevanjem goreče snovi. Gasilniki na vodo so primerni za požare razreda A, z njimi pa nikar ne gasite elektronskih naprav in maščob (olje na štedilniku). Zaradi zmrzali prav tako niso primerni za namestitev v vozila ali zunanje prostore.

 

Na tržišču je poleg opisanih gasilnikov možno najti tudi druge naprave in pripomočke za gašenje začetnih požarov ali uporabo v kuhinji. To so denimo spreji, kapsule ki se ob povišani temperaturi same aktivirajo in podobno. Pred nakupom in namestitvijo preberite navodila za pravilno uporabo in namestitev teh naprav.

 

NAKUP GASILNIKA:

 

Pred nakupom gasilnika se prepričajte, da so na gasilniku nalepljena slovenska navodila za uporabo s podatki o gasilnem sredstvu, gasilnem učinku in požarnih razredih. Presodite kateri gasilnik je glede na zgoraj opisane lastnosti najbolj primeren za vaše potrebe.

Ko ga boste kupili, gasilnik postavite na mesto, ki je dostopno in ga poznajo vsi domači, ter je v bližini potencialno nevarnih elementov (kuhališče, peč…). Prostori kjer največkrat pride do požara so kuhinja, garaža, delavnica, kurilnica zato so to najbolj primerni prostori za namestitev gasilnika. Lahko jih namestite tudi več, tudi v prostore z elektronskimi napravami, podstrešje, teraso ipd.

Gasilnike je za brezhibnost potrebno redno pregledovati. Ko ga kupite vam pregled velja dve leti, nato pa ga mora vsako leto pregledati pooblaščeni serviser, ki vam na gasilnik da nalepko z jasno vidnimi podatki o veljavnosti in naslednjem rednem pregledu.

 

Pripravil: Franci Golob, vodja vzdrževanja

OGLJIKOV MONOKSID → TIHI UBIJALEC
10.11.
2016

Ogljikov monoksid s kemijsko formulo CO je brezbarven plin brez vonja, gorljiv in zelo toksičen plin. Je glavni produkt nepopolnega zgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. V običajnih pogojih je redkejši od zraka, vendar se zbira pri tleh. Če zastrupitev povzroči izgubo zavesti, se količina vdihanega ogljikovega monoksida poveča, zaradi tega pa se tudi občutno poveča smrtnost.

 

 

Če imate doma kamin, peč, bojler, prenosni grelnik ali kuhalnik na fosilna goriva, torej na drva, nafto, plin ali druge vire, skratka naprave, ki za zgorevanje jemljejo zrak iz prostora, morate do novega leta v prostore obvezno namestiti javljalnik ogljikovega oksida. V Sobotni reakciji vam bomo pojasnili, zakaj je namestitev javljalnika za ogljikov monoksid obvezna, kakšno napravo izbrati, kako jo namestiti in kam.

 

Kje lahko nastane ogljikov monoksid?

V prostorih s pečmi na trda goriva (tudi kamini), plinske peči, agregati in naprave z motorji na notranje izgorevanje v zaprtih prostorih (skupinske garaže/parkirišča pod večstanovanjskimi objekti) in v skladiščih pelet (posledica gnitja).

 

Kako prepoznamo zastrupitev?

Pri zastrupljencu se pojavi  glavobol, oslabljenost, slabo počutje, bruhanje, omotica, vrtoglavost. Pri hujši zastrupitvi  nastopi motnja mišljenje , zmedenost, težje dihamo, epileptični krči, zgubi mo zavest. Najhujša posledica je lahko smrt zastrupljenca. Pri otrocih se lahko kaže zastrupljenost z razdražljivostjo, neješčnostjo, zanašanje pri hoji, slabost, bolečine v trebuhu,

Kadar se zdravstveno stanje občutno izboljša pri zapustitvi prostora in se to dogaja večim ljudem, lahko sumimo na prisotnost ogljikovega monoksida.

 

Kaj lahko naredimo sami?

Prvi ukrep je, da odpremo okno in se umaknemo iz prostora, kjer sumimo na prisotnost Ogljikovega monoksida. V kolikor naletimo v kontaminiranem prostoru ponesrečenca, ga skušamo, po odprtju okna in z zajemom svežega zraka, izvleči iz prostora (ne le 1 m pred vrata). Pokličemo Center za obveščanje na številko 112 in poskušamo najprej ugotoviti prisotnost življenjskih znakov. Ob odsotnosti le-teh pričnemo  zastrupljeno osebo čim prej oživljati. Kadar zastrupljenec diha, mu moramo takoj omogočiti vdihavanje 100% kisika (preko t. i. OHIO-maske). Tak bolnik mora v spremstvu enote nujne medicinske pomoči obvezno v bolnišnico (motena zavest, nevrološke motnje, spremembe v EKG-ju …), kjer nadaljuje z zdravljenjem. Mirovanje je potrebno še nekaj tednov po zastrupitvi.

 

Kako se lahko zaščitimo?

 • Z rednimi pregledi in čiščenjem dimovodnih naprav,
 • Z rednimi pregledi in čiščenjem zračnikov,
 • Z zagotavljanjem ustreznega prezračevanje oz. dovoda zraka za zgorevanje kurilne naprave oz. plinskega bojlerja,
 • V zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem
 • Ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži, naj bodo garažna vrata odprta.

 

V prostor z napravo, ki lahko proizvaja tudi ogljikov monoksid namestimo javljalnik CO. Pav pa je da javljalnik namestimo tudi v spalne prostore. Lokacija in način namestitve javljalnikov določi proizvajalec.

 

 

Namestitev javljalnika naj služi kot sekundarni preventivni ukrep, ko so bili predhodno že izvedeni prej našteti preventivni ukrepi.

  

Bodimo pozorni, da javljalnik, ki ga nameravamo kupiti, ustreza vsem standardom, ki veljajo tudi v sloveniji in da je njegov doba delovanja še aktualna. Javljalnik mora ustrezati  evropskemu standardu za električne naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih (SIST EN 50291-1:2010).

 

Kaj veleva zakonodaja?

Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013 z dne 6. 12. 2013)-

 1. člen-V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je treba CO senzorje v skladu s tem pravilnikom namestiti najpozneje do 1. januarja 2017.

 

Za več informacij o nevarnosti ogljikovega monoksida prisluhnite prispevku na radiu Val202:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/reakcija/174435635

 

Pripravil: Iztok Zajc, Vodja preventivne službe

NOGOMETNI TURNIR INTERVENCIJSKIH SLUŽB 2016
08.11.
2016

Gasilska brigada Ljubljana je v soboto, 22.10.2016 v Športnem centru Kleče uspešno organizirala tradicionalni »Nogometni turnir intervencijskih služb«.

 

Sodelujoči na nogometnem turnirju smo bili iz različnih intervencijskih služb. Namen turnirja je bil krepitev medsebojnih odnosov v prid boljšega sodelovanja v primerih skupnih posredovanj ob nesrečah, na katerih se dnevno srečujemo. Ta namen je bil popolnoma dosežen.

 

Za najvišja mesta se je pomerilo 8 ekip iz različnih intervencijskih služb, šest iz Slovenije in dve iz sosednje Hrvaške. Poleg pokalov in medalj za najvišja mesta so se igralci potegovali tudi za naziv najboljšega strelca, najboljšega igralca in najboljšega vratarja.

 

Po izjavah vseh sodelujočih, je turnir potekal v izrednem tekmovalnem ter družabnem vzdušju.

 

Uradni rezultati nogometnega turnirja:

 1. mesto – Javna vatrogasna postrojba grada Rijeke (Hrvaška)
 2. mesto – Gasilska brigada Maribor
 3. mesto – Gasilska brigada Ljubljana 1
 4. mesto – Reševalna postaja Ljubljana
 5. mesto - Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba (Hrvaška)
 6. mesto – Gasilska zveza Ljubljana
 7. mesto - Gasilska brigada Ljubljana 2
 8. mesto – Gasilska enota Nova Gorica

 

Hvala vsem ekipam za udeležbo in nasvidenje ob naslednji priložnosti!

 

Iskreno se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi turnirja tudi donatorjem in sponzorjem:

JP Vodovod-Kanalizacija Ljubljana, AquafilSLO d.o.o., Pošta Slovenije d.o.o., Telekom Slovenije, Atlantic Grupa, Ljubljanski potniški promet, Terme Čatež, Masel d.o.o, Joma, PacSport&Hostel pod Voglom, Atlantis, Bananaway, BullBar, Hot'Horse, Maya Team, Klub 300, Lekarna Ljubljana, Legionar, Oviratlon, Kuponko.si, McDonald's, Rosenbauer, Turistični center Ljubljana, Rollbar Karting BTC Ljubljana, Soča Rafting, Aktivni planet.

 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Foto: Konstantin Rebek in arhiv GBL

GALERIJA
VAJA HELIPORT 2016 – UKC LJUBLJANA
11.10.
2016

Na Heliportu UKC Ljubljana je danes potekala vaja gašenja in preverjanja možnosti za reševanje v primeru požara na ploščadi za pristajanje in vzletanje helikopterjev. V vaji so sodelovali zaposleni v UKC Ljubljana (Reševalna postaja – Heliport in Gasilska služba) ter gasilci Gasilske brigade Ljubljana. Preizkusili smo sistem gašenja, dostope do Heliporta in posledično možnosti za morebitno reševanje.

 

Namen vaje je bil:

 • Preveriti obstoječi sistem aktivacije Gasilske brigade Ljubljana ob izrednih dogodkih;
 • Preizkusiti avtomatski sistem proženja gašenja z DIFF sistemom;
 • Preveriti ročno gašenje s topovi/monitorji;
 • Preveriti možnost dostopa do Heliporta z gasilsko lestvijo z dveh lokacij;
 • Preizkusiti možnost dostave gasilnega sredstva na ploščad preko lestve;
 • Izvesti napad po požarnem stopnišču Heliporta ter gašenje s ploščadi;

 

Z vidika Gasilske brigade Ljubljana smo preverjali predvsem t.i. tehnično plat. Govorimo o preverjanju sistemov za javljanje požara in gašenje na objektu, preverjanje potrebne tehnike, količine gasilnega sredstva in tudi moštva za uspešno interveniranje. Preverili smo dostope s tehniko do optimalnih lokacij ter čase, ki so potrebni za dostop. Prav tako je bil cilj ugotovitev vpliva na okolico, predvsem z vidika prometa.

 

Analiza je pokazala, da naša tehnika in usposobljenost za takšna posredovanja ustrezata. Uspeli smo namreč dostaviti dovolj gasilnega sredstva, prav tako smo bili sposobni oskrbeti poškodovane. Čas posredovanja bi bil v realni situaciji predvidoma še krajši, saj smo glede na to, da je bila to le vaja, upoštevali razmere v prid kolikor toliko normalnega delovanja okolice.

 

Foto: GBL in UKC Ljubljana

GALERIJA
SEKTORSKA VAJA – POŽAR POSLOVNEGA OBJEKTA NA VIČU
06.10.
2016

V sredo, 28. septembra 2016 smo sodelovali pri izvedbi sektorske vaje, ki jo je organizirala Gasilska zveza Ljubljana; sektor jug.

Vaja je bila nenapovedana, s ciljem, da se preveri kar se da realna odzivnost operativnih enot.

 

Scenarij dogodka je bil sledeč:

»V zgodnjih večernih urah, po zaprtju poslovalnice in skladišča je prišlo do namernega požiga skladiščnih objektov. Ker je bil pri požigu uporabljen bencin, se je požar širil izredno hitro po celotnem objektu, prišlo je tudi do več eksplozij hlapov bencina. Zaradi nepazljivosti je v objektu ostalo nekaj članov kriminalne združbe, ki so objekt zažgali ter nekaj zaposlenih, ki so bili v fazi zapuščanja objektov. Eksplozija hlapov bencina je povzročila poškodbe tudi na tlačnih posodah z nevarnim plinom v stojalu poleg enega izmed skladišč.«

 

Po prijavi dogodka na številko 112, je Regijski center za obveščanje najprej aktiviral Gasilsko brigado Ljubljana, posledično je bila aktivirana tudi lokalna operativna enota PGD Kozarje. Med potjo na mesto nesreče je vodja intervencije pridobil natančnejše podatke o razsežnosti požara ter informacijo, da so prisotne tudi nevarne snovi. Odločil se je za drugi alarm in s tem aktivacijo operativnih enot PGD Vič, Brdo in Trnovo ter enote za podporo vodenju (EPV). Ob prihodu na kraj je ugotovljeno, da se je požar razširil na celoten skladiščni objekt ter pomožni skladiščni objekt, zato je vodja intervencije zahteval aktivacijo še ostalih enot PGD-jev iz sektorja jug (Barje, Ljubljana mesto in Rudnik).

Ker je bila vaja nenapovedana, ni bilo mogoče predvideti točnega časa prihoda operativnih enot na kraj dogodka in s tem povezanih taktičnih postopkov. Glede na razsežnost dogodka je vodja intervencije odredil vzpostavitev treh sektorjev. Prvi sektor je zajemal enote, ki so izvajale naloge gašenja pritličnega dela glavnega skladiščnega objekta ter gašenja pomožnega skladiščnega objekta (šotora). V drugem sektorju so bile enote oziroma napadalne skupine, ki so izvajale naloge gašenja in reševanja v prvem nadstropju. Tretji sektor je obsegal območje nesreče z nevarno snovjo. Ker so bile v objektu tudi poškodovane osebe (t.i. markerji), se je na vaji preizkušalo tudi znanje oskrbe ter iznosa ponesrečencev, vključno s postavitvijo triažnega prostora.

 

Na vaji je sodelovalo skupaj kar 76 gasilcev iz 8-ih operativnih enot, s pomočjo 17 gasilskih vozil.

 

Po končani vaji, je sledila analiza, na kateri so bili prisotni ocenjevalci ter vodje operativnih enot. Cilj analize je bila seveda ugotovitev kvalitete izvedbe vaje vključno s pomanjkljivostmi ter napakami, ki so bile ugotovljene tekom izvedbe vaje.

 

Tine Juvan in Robert Okorn, GBL

Foto: GBL

GALERIJA
SPREJEMNO TESTIRANJE – KANDIDATI ZA GASILCA
27.09.
2016

Gasilska brigada Ljubljana je v začetku meseca septembra objavila razpis za prosto delovno mesto Gasilec – začetnik.

 

Poleg splošnih pogojev, so morali izbrani kandidati opraviti tudi preizkus fizične sposobnosti. Ta je potekal v četrtek 22. septembra in v petek, 23. septembra 2016 na poligonu v Gasilski brigadi Ljubljana ter v bazenu.

 

Izbirni postopek in vsebina fizičnega preizkusa sta opisana na: http://www.gasilskabrigadaljubljana.si/s/id/preizkus-kandidatov

 

Na podlagi opravljenega preizkusa in informativnih razgovorov je bilo izbranih 6 kandidatov.

 

Kandidatom iskreno čestitamo za pogum, vztrajnost in uspeh ter jim ob tej priliki izrekamo dobrodošlico v vrste pripadnikov Gasilske brigade Ljubljana!

 

Nekaj utrinkov s testiranja si lahko ogledate v galeriji.

GALERIJA
MESTNA OBČINA LJUBLJANA VARNEJŠA, SAJ JE NA PODROČJU GASILSKE TEHNIKE IN OPREME ŠE BOLJE OPREMLJENA!
17.09.
2016

V soboto, 17. septembra 2016 je župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Janković operativnim gasilskim enotam predal kar 10 gasilskih vozil ter veliko zaščitne in reševalne opreme. Predaja je potekala v logističnem centru sil zaščite, reševanja in pomoči MOL v Rojah. Poleg gasilskih vozil je župan enotam predal tudi opremo in plovila za posredovanje na in iz vode.

 

V uporabo je bilo torej predanih kar 10 vozil, od teh je bilo 5 vozil sofinanciranih iz sredstev požarnega sklada v letih 2015 in 2016, 5 vozil pa je bilo prenovljenih in opremljenih ter predanih prostovoljnim operativnim gasilskim enotam iz Gasilske brigade Ljubljana. Skupaj so tako v operativnem delovanju na novo 2 vozili za gašenje, 2 vozili za tehnično reševanje, 3 vozila za prevoz vode, 1 vozilo za ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi ter 2 vozili za prevoz moštva.

Posebej pa je potrebno omeniti opremo iz naslova projekta VODA. Projekt opremljanja je bil začet v letu 2015. Oprema je bila financirana iz proračunskih sredstev v skupni višini 170.000,00 EUR. Odločitev o opremljanju je bila sprejeta na podlagi analize stanja in izkušenj tako ob poplavah, kot tudi ob primerih reševanj na in iz vode na območju Mestne občine Ljubljana in tudi širše, kjer so v preteklosti operativne enote posredovale. Nabor opreme zajema osebno zaščitno opremo za posredovanje ob poplavah, reševalno opremo za reševanje iz vode, 5 večnamenskih čolnov s kolesi za narasle vode, izvenkrmni motor za čoln, vodno črpalko, 2 reševalna čolna z motorjem in priklopnikom, 6 mini raftov in 2 večnamenska priklopnika za prevoz čolna.

Oprema je bila predana 23-im prostovoljnim operativnim gasilskim enotam in Gasilski brigadi Ljubljana.

Župan g. Zoran Janković je najprej pregledal nove pridobitve v spremstvu podžupana MOL Dejana Crneka, poveljnika Javne gasilske službe MOL ter Gasilske brigade Ljubljana Tomaža Kučiča, predstavnika Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri MOL Matjaža Šušteršiča, predsednika Gasilske zveze Ljubljana Maksa Zupančiča ter poveljnika Gasilske zveze Ljubljana Cveta Šumca.

Poveljnik Javne gasilske službe MOL Tomaž Kučič je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je ta dogodek dokaz uresničevanja ključnega cilja, to je načrtno opremljanje operativnih enot JGS. Poleg izmenjave izkušenj in znanj, je pomemben tudi prenos opreme iz Gasilske brigade v ustroj prostovoljnih operativnih gasilskih enot. Prepričan je, da bo sedaj interveniranje v primeru poplav in tudi drugod, kjer se gasilci srečujejo z vodo še boljše in predvsem tudi bolj varno. Ocenjuje, da je skupna vrednost predane opreme celo blizu 4 milijone evrov. Na koncu je izpostavil, da se v zadnjem obdobju vedno bolj izkazuje enotnost gasilske službe v Ljubljani, kar je bilo zaznati v primerih požarov Mercatorjevega skladišča v Zalogu, logističnega centra Pošte Slovenije ter pri gašenju objekta bivše tovarne Tiki v Šiški. Uresničuje se torej načelo evropskih gasilcev, ki pravi: »Skupaj smo močnejši!«

 

Župan Zoran Janković je nagovoru prisotnim predstavnikom gasilskih enot najprej poudaril, da je Ljubljana ponosna na svoje gasilce. Sedaj je na voljo odlična oprema, ljudje, ki z njo upravljajo so še boljši. Omenil je vsaj še tri pomembnejše investicije, ki jih v prihodnje na področju gasilstva načrtuje Mestne občina Ljubljana. To so investicije v dva gasilska domova (Gameljne in Spodnja Šiška) ter izgradnja dodatne izpostave Gasilske brigade Ljubljana na južnem delu Ljubljane. Ljubljana bo vložila vse napore, da se kar se da najhitreje realizirajo načrtovani protipoplavni ukrepi. Škode je bilo v preteklosti enostavno preveč, na srečo brez človeških žrtev! Kot primer odličnega sodelovanja je omenil zahvalo župana Bijeline iz Bosne in Hercegovine, kjer so enote JGS pomagale pri odpravljanju posledic katastrofalnih poplav. Na koncu nagovora je pozval, da naj ljubljanski gasilci še naprej delujejo skladno z vrednotami, kot so tovarištvo, nesebičnost in pomoč drugim. Vsem gasilcem se je zahvalil za njihov doprinos in zaključil s pravim gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«.

 

Vse omenjene pridobitve in gospodarne razporeditve vozil bodo bistveno pripomogle k še boljšim pogojem za opravljanje javne gasilske službe v Mestni občini Ljubljana, v vseh njenih razsežnostih!

 

Robert Okorn, GBL

Foto: Robert Okorn in Luka Kotnik

GALERIJA
PREIZKUŠNJA ZA KOLESARJE GBL - IZ GORIČKEGA V PIRAN
10.09.
2016

V nedeljo, 11. septembra 2016, je ekipa kolesarjev Gasilske brigade Ljubljanana prekolesarila Slovenijo od Hodoša do Pirana, traso bolj znano pod imenom iz Goričkega v Piran.

 

 

 

 

 

 

 

Gre za krepko preizkušnjo volje in vztrajnosti. Za razliko od vsakdanjih delovnih preizkušenj, je dolgotrajnost večurne vožnje predvsem velika preizkušnja za posameznika, v sodelovanju in prilagajanju z ostalimi člani ekipe.

 

Naša preizkušnja:


Termin:
11. september 2016


Trasa:
Hodoš – Ptuj – Celje – Ljubljana – Postojna - Piran = 353 km

Trajanje:

14 ur in 15 minut

 

Člani odprave:
6 gasilcev kolesarjev
1 logistik
1 logistik reševalec

 

Našo preizkušnjo so omogočili:

 

CYCLING LJUBLJANA UNITED,
VMN šport d.o.o., Struževo 3D, 4000 Kranj

 

VO2SPORT,
VO2 ŠPORT LJ, športna prehrana, Cesta v mestni log 55 1123 Ljubljana

 

ŽOLNA ŠPORT,
Žolna šport d.o.o., Koprska ulica 72b, 1000 Ljubljana

 

ZIPVIT, PROADVENTURE D.O.O.,
športna prehrana, Dajnkova 36, 1000 Ljubljana 

 


 Vsem se za izkazano pomoč iskreno zahvaljujemo!

GALERIJA
PROSTO DELOVNO MESTO V GASILSKI BRIGADI LJUBLJANA
03.09.
2016

Gasilska brigada Ljubljana, objavlja prosto delovno mesto GASILCA – ZAČETNIKA m / ž. Kandidati za poklicnega gasilca morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

  

 

 

 

 

- dosežena srednja tehnična ali srednja strokovna izobrazba,
- psihofizična in zdravstvena sposobnost,
- izpit za voznika B kategorije,
- da kandidat ni v kazenskem postopku oz. da ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje,
- zaželeno vsaj dve leti delovnih izkušenj.
 

Kandidati bodo opravljali preizkus fizične sposobnosti.

 

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas zaradi izobraževanja v gasilski šoli po programu za poklicne gasilce.

 

Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev in s kratkim življenjepisom naj kandidati pošljejo v 8. dneh po objavi na navedeni naslov:

 

GASILSKA BRIGADA LJUBLJANA

Vojkova cesta 19

1000 Ljubljana

 

 

 

PRISPEVEK V ODDAJI TEDNIK - SREČEN KONEC
19.07.
2016

Toni Brglez je bil pred šestimi leti udeležen v hudem verižnem trčenju na dolenjski avtocesti. Njegovo življenje je viselo na nitki, preživel je zaradi usklajene akcije reševalcev, policistov in gasilcev.  Vseskozi pa si je želel zahvaliti ljudem, ki so mu tistega usodnega dne pomagali. Ekipa Tednika je zabeležila čustvene trenutke srečanja z gasilci, ki so Toniju rešili življenje.

 

Prispevek: https://www.rtvslo.si/tednik/prispevek/873

 

Vir: RTV Slovenija, oddaja Tednik, 18.7.2016

GAŠENJE POŽAROV V VISOKIH STAVBAH - VAJA
14.07.
2016

V sklopu rednega usposabljanja smo gasilci tretje čete Gasilske brigade Ljubljana in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Tomačevo Jarše izvedli skupno vajo gašenja požara v visoki stavbi na lokaciji Topniška ulica 45.

Gašenje požarov v visokih stavbah, ki imajo višino poda zadnje etaže, kjer se lahko zadržujejo uporabniki več kot 22 m nad nivojem terena, z gasilskega vidika spada med enega bolj zahtevnih posredovanj. Zaradi te specifike potrebujemo dobro izoblikovano taktiko, večje število gasilcev, gasilskih vozil in opreme. Požari v visokih stavbah predstavljajo pomembne taktične, logistične in varnostne probleme. Velikost in kompleksnost notranjih prostorov ter omejene in včasih težko dostopne poti do območja požara predstavljajo resen napor in potrebo po pravilnem taktičnem pristopu, saj ogroženost ljudi ter gasilcev zaradi požara in dima, ki še otežujeta posredovanje in reševanje dopuščata le malo prostora za napake ali neorganiziranost.

Predpostavka gasilske vaje je bila, da je med delavnikom ob 17. uri v stolpnici na Topniški ulici prišlo do požara v stanovanju, in sicer v 13 nadstropju. Stavba zgrajena leta 1972  predstavlja stolpnico z 19. nadstropji in višino objekta 56,8 m ter spada med višje stanovanjske stavbe v Sloveniji. Skupna površina stavbe znaša 10.232 m2 in zagotavlja 137 stanovanj, v katerih živi približno 300 oseb.

Pri izvedbi vaje, ki je predstavljala veliko fizično obremenitev za gasilce, smo posebno pozornost namenili izvedbi vseh postopkov, ki so potrebni za uspešno posredovanje gasilcev ob tovrstnih požarih.

Analiza vaje je pokazala dobro pripravljenost, usposobljenost in odlično sodelovanje poklicnih ter prostovoljnih gasilcev, ki so sodelovali na vaji. V Sloveniji imamo še veliko rezerv in nalog na področju preventivne dejavnosti, pri kateri je potrebno spodbujanje in stimuliranje ljudi, da spoznajo pomembnost in prednost avtomatskih sistemov za odkrivanje in javljanje požarov ter vgradnjo sistemov in naprav za gašenje začetnih požarov. Prej kot se požar odkrije in pogasi, manjši so njegovi vplivi na varnost ljudi, okolja in zgradbe.

 

Pripravil: Luka Škarja

Foto: Arhiv GBL

GALERIJA
EKIPA GBL NA TEKMOVANJU V REŠEVANJU Z VRVNO TEHNIKO - GRIMPDAY 2016 - BELGIJA
11.07.
2016

Letos se je ekipa iz Gasilske brigade Ljubljana ponovno udeležila tekmovanja v reševanju z vrvno tehniko Grimpday v belgijskem mestu Namur. Tekmovanje je potekalo 3. in 4. junija. Ekipa, ki je sestavljena iz sedmih reševalcev (vodja, štirje reševalci, ponesrečenec in kontrolor) je ostala nespremenjena. Ker je ekipa enaka že tretje leto, se uigranost vsekakor pozna pri opravljanju nalog. Najboljše ekipe, ki se udeležujejo tega tekmovanja so skupaj že vsaj deset let. Temu primerna je tudi starost najboljših ekip, saj izkušnje štejejo največ.

Opravili smo deset zahtevnih nalog. Prvi dan smo opravili naloge reševanja v naravnem okolju na pečini ob vojaški bazi, drugi dan pa v središču mesta:

 1. Reševanje ponesrečenca z nosili skozi ozek rov. Naloga je bila, da ekipa pristopi z vrha in gre reševalec z nosili skozi rov. Na tleh imobilizira ponesrečenca v nosila ter nato nosila s reševancem dvigne v vodoravnem položaju na vrh. Vmes je bilo potrebno nosila postaviti v pokončni položaj in spraviti nosila z reševalcem skozi rov.
 2. Vodoravna žičnica med dvema vrhovoma. Ekipa je morala narediti transport ponesrečenca med dvema vrhovoma. Pot čez je bila izključno po jeklenih vrveh, samo v eno smer. Tako sta se na eno stran odpravila dva reševalca, ki sta za seboj vlekla vrvi. Potrebno je bilo izdelati sidrišča, napeti vrvi in ponesrečenca transportirati na drugo stran. Da je bila naloga opravljena, je bilo potrebno vso opremo in moštvo spraviti na drugo stran.
 3. Spust ponesrečenca v nosilih ter celotne ekipe s klifa. Naloga se je v osnovi zdela dovolj lahka, vendar se je v nadaljevanju izkazalo, da je potrebna usklajenost ekipe s pravilnim manevrom. Potrebno je bilo narediti primerna sidrišča, poskrbeti za zaščito vrvi preko skalnega roba. Ko sta se reševalec in ponesrečenec spustila, je ekipa spremenila manever tako, da se celotna ekipa z opremo spustila s stene. Spust je bil dolg približno 80 metrov.
 4. Reševanje ujetega v steni. Na sredini plezalne stene se je ponesrečil plezalec. Z vrha stene smo postavili sidrišča. Dva reševalca z nosili sta se spustila do ponesrečenca, ga tam imobilizirala v nosila ter ga v vodoravnem položaju spustila do vznožja stene.
 5. Vleka ponesrečenca v nosilih po kanjonu v dolžini 150 m in višine 70 m. Namen te naloge je bil, da transportiramo ponesrečenca navzgor po kanjonu. Ker je bil kanjon ozek is spolzek, smo večkrat prestavili sistem za vleko po strmini, da smo varno spravili ponesrečenca na vrh pečine. To nalogo smo opravili najhitreje od vseh ekip ter brez kazenskih točk.
 6. Dvig ponesrečenca s pomola na zgornji nivo. Ponesrečenec je bil na pomolu pri reki. Potrebno ga je bilo transportirati na zgornji nivo. Ponesrečenca smo imobilizirali v nosila ter ga v vodoravnem položaju dvignili na vrh.
 7. Spust ponesrečenca iz telovadnice na ulico. V starem gasilskem domu smo imeli ponesrečenca v zgornjih prostorih telovadnice. Nalog pa je bila, da se spusti ponesrečenca v nosilih skozi okno na pločnik ob cesti. Za sidrišča smo uporabili konstrukcijo telovadnice višine 4 m.
 8. Reševanje ujetega pomivalca oken in dvig na obzidje. Na vrhu obzidja smo pomagali delavcu, ki je omagal med delom. Reševalec je pristopil do ponesrečenca, ga pripel na delovno in reševalno vrv, s sistemom škripčevja smo ga dvignili na vrh obzidja.
 9. Vodoravna žičnica z navpičnim dvigom ponesrečenca. Med dvema obrambnima jarkoma je v prirejeni mrežasti cevi obstal ponesrečenec. Naloga ekipe je bila, da ga reši s pomočjo žičnice na levi del obrambnega jarka. Razdalja med levo in desno stranjo je bila cca. 40 m. Ekipa je pripravila žičnico tipa žerjav, spustila reševalca do ponesrečenca in jih nato dvignila ter potegnila na levi breg.
 10. Spust vodnika s psom na prvi nivo, imobilizacija ponesrečenca v nosila ter spust ekipe s ponesrečencem in vodnikom s psom po pobočju na cesto. Vaja je bila sestavljena iz dveh delov, kjer smo v prvem delu spustili vodnika reševalnega psa in njegovega psa na prvi nivo. Tam je pes našel ponesrečenca, medtem pa je ekipa že pripravljala sistem za spust po brežini, kjer je bilo potrebno premagati še 6-metrski navpični zid. Najprej smo spustili reševalca, vodnika in njegovega psa. Nato se je sistem spusta spremenil, da je lahko cela ekipa naredila spust do drugega nivoja.

S to nalogo se je zaključil tekmovalni del.

Sledila je razglasitev rezultatov. Ne glede na uvrstitev na tekmovanju, so vse ekipe od zadnje do prve deležne dolgega aplavza in spodbude ostalih ekip. Vsak, ki opravi vse naloge brez poškodb je zmagovalec Grimpday-a. Pa vendar je nekaj čara v samem tekmovanju. Vse ekipe smo se odrezale na visokem nivoju, zato so bile razlike na koncu minimalne. Zmagala je ekipa iz Andaluzije (Španija), drugo uvrščena je bila ekipa iz Ženeve (Švica), tretja je bila ekipa iz Special Rescue Association (Nemčija). Ekipa Gasilske brigade Ljubljana je zasedla odlično 5. mesto! S tem smo dobili potrditev, da se je naš trud in vlaganje v znanje reševanja z vrvno tehniko poplačal.

Letos je bila to enajsta ponovitev Grimpday-ja, ki pa je bila še posebej pomembna za tamkajšnje gasilce, saj so se pred meseci preselili v nove prostore. Nekateri me sprašujejo, zakaj hodimo tako daleč. Razlogov je več. Pogoji za trening so praktično idealni in omogočajo trening tako na zgradbah, kot tudi v naravi. Srečanje in izmenjava izkušenj z ekipami s celotnega sveta je neprecenljivo, poseben čar pa da seveda pa tudi spodbujanje vseh sodelujočih ekip na koncu. Letos je tekmovalo manj ekip (22) kot prejšnja leta, razlog so žal teroristični napadi v Belgiji. Iskreno upamo, da tudi drugo leto, na prvi petek v juniju ob 8:00 uri, začnemo s prvo nalogo reševanja iz višin in globin.

 

Pripravil: Blaž Kovač

Foto: Arhiv GBL

GALERIJA
GASILSKA BRIGADA LJUBLJANA PREJELA BRONASTI ZNAK POLICIJE ZA SODELOVANJE
21.06.
2016

Z velikim ponosom vas obveščamo, da je Gasilska brigada Ljubljana s strani Ministrstva za notranje zadeve prejela bronasti znak policije za sodelovanje pri krepitvi varnosti. Priznanje smo prejeli na svečani podelitvi ob Dnevu slovenske policije.

 

Na Upravi kriminalistične policije so v obrazložitvi zapisali:

»Gasilska brigada Ljubljana (v nadaljevanju GBL) redno sodeluje s predstavniki UKP in ostalimi NOE GPU pri organizaciji skupnih usposabljanj. Tako so pripadniki GBL vedno pripravljeni pomagati pri izvedbi skupnih usposabljanj ter preventivnih dejavnostih in širitvi splošne varnostne kulture. Vabljeni so kot predavatelji in udeleženci naših usposabljanj. UKP redno sodeluje z GBL na področju preiskovanja požarov in izvedbi prvih nujnih ukrepov v primerih najdbe nevarnih snovi že peto leto.

Pripadniki GBL sodelujejo pri organizaciji in izvedbi naslednjih usposabljanj:

 • Usposabljanje pogajalcev o nevarnostih plinskih in drugih eksplozij v stanovanjih, leta 2015
 • Usposabljanje s pripadniki SE o tehničnih posegih za odpiranje varnostnih vrat, leta 2014 in 2015
 • Usposabljanje protibombne enote za delo z nevarnimi snovmi, leta 2014 in 2015
 • Usposabljanja preiskovanja požarov, leta 2011, 2012, 2013 in 2014. Na usposabljanju so sodelovali kot slušatelji in predavatelji.
 • Usposabljanje za delo z nevarnimi snovmi, leta 2015
 • Usposabljanje, preiskovanje in ukrepanje v primerih tihotapljenja, nezakonite posesti ali najdbe radioaktivnih in jedrskih snovi, leta 2015

Prav tako pri izvedbi intervencij vedno preko meje lastnih dolžnosti pomagajo policistom pri nudenju podpore v obliki tehničnih sredstev, osebne varovalne opreme in druge pomoči.

Leta 2015 so pri vseh intervencijah v zvezi s sumljivimi pisemskimi pošiljkami nudili pomoč pripadnikom SE OPZ z izposojo osebne varovalne opreme in nudenju dekontaminacije oseb in opreme po končani intervenciji. Policija, glede na pomanjkanje tehničnih sredstev za izvedbo tovrstnih nalog, ni sposobna izvesti samostojne intervencije, saj ne razpolagamo s sredstvi za dekontaminacijo zato je pomoč GBL pri izvedbi intervencij ključnega pomena.

Skupno je bilo v letu 2015 izvedenih več kot 20 tovrstnih intervencij, kjer so pomagali policiji pri izvajanju nalog zagotavljanja varnosti.

Za svoje delo ali sodelovanje s policijo pri usposabljanjih ali nudenju druge pomoči niso nikoli zahtevali plačila.

Predlagamo, da se Gasilski brigadi Ljubljana podeli bronasti znak policije za sodelovanje za uspešno sodelovanje in pomoč policiji pri opravljanju nalog, povezanih s širitvijo varnostne kulture ter krepitvijo in razvojem varnosti.«

OBVESTILO: VAJA V PRIMERU MNOŽIČNE NESREČE NA STADIONU STOŽICE
31.03.
2016

Na stadionu Stožice bo v soboto, 2. aprila 2016, med 9. in 13.30 uro potekala vaja v primeru množične nesreče.

 

Vajo organizira Univerzitetni klinični center Ljubljana skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana, Mestno občino Ljubljana (Javna gasilska služba MOL, Javni zavod Šport Ljubljana, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL…), Generalno policijsko upravo Ministrstva za notranje zadeve RS, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Nogometno zvezo Slovenije.
V vaji bodo sodelovali mestni in državni Štab Civilne zaščite, Specialna enota slovenske policije, Helikopterska služba nujne medicinske pomoči, vse intervencijske službe, ki se aktivirajo v primeru večjih nesreč, zasebni izvajalec varovanja na javnih prireditvah, vse splošne bolnišnice v Sloveniji, ki imajo urgentne centre ter 24 zdravstvenih domov s svojimi ekipami nujne medicinske pomoči.

V tem času bo v okolici stadiona povečano število intervencijskih vozil in pripadnikov različnih intervencijskih služb, ki bodo izvajali intenzivne aktivnosti ukrepanja ob množičnih nesrečah,  zato okoliške prebivalce prosimo, naj se ne vznemirjajo, saj bo šlo le za vajo. Hkrati jih prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil pristojnih služb.

Gre za največjo tovrstno vajo  v samostojni Sloveniji, saj bo v njej sodelovalo v različnih vlogah preko 1500 ljudi.

Takšne vaje so vsekakor potrebne. Treba jih je izvajati zato, da preverjamo in izboljšujemo pripravljenost intervencijskih služb, kako hitro in organizirano ukrepati,  ko se zgodi nepričakovano množična nesreča, saj moramo biti nanjo pripravljeni, ne glede na stopnjo tveganja za  nastanek takšnega dogodka.

 

Vaja bo zaprta tako za javnost kot tudi za predstavnike medijev. Med vajo in po vaji bo podana izjava za javnost s pojasnili, kako je vaja potekala, za medije bo zagotovljeno foto in videogradivo. Natančen urnik za medije bo posredovan v naslednjih dneh s strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

PROJEKT ATHENA – MOČ DRUŽBENIH MEDIJEV OB VEČJIH NESREČAH
23.02.
2016

V Ljubljani je 27. januarja 2016 v okviru evropskega raziskovalnega projekta Athena potekalo drugo testiranje aplikacije za mobilni telefon in aplikacije za štabe intervencijskih služb, s katero želijo sodelujoči partnerji – med njimi sta tudi MOL in Gasilska brigada Ljubljana – raziskati uporabnost družbenih omrežij ob naravnih in drugih nesrečah za sodelovanje med reševalnimi službami in prebivalci.

 

Ljubljana, 27. januar 2016. V reko Savo se je izlila večja količina neznane želatinaste snovi, ki ogroža podtalnico. Reševalna akcija je stekla; reševalne in druge strokovne ekipe so na terenu.
K sreči je bil tokrat to le scenarij izrednega dogodka, na osnovi katerega so člani raziskovalnega projekta Athena preizkušali istoimensko aplikacijo, katere namen je analizirati in nadgraditi načine uporabe družbenih medijev tako za pridobivanje informacij in posredovanje navodil in informacij ob naravni ali drugi nesreči med reševalnimi službami in prebivalci kot tudi za medsebojno pomoč med prebivalci.

V projektu sodelujeta Mestna občina Ljubljana (Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo) in Gasilska brigada Ljubljana , vodilni partner je Policija West Yorkshire (Velika Britanija), sodelujejo pa še Mednarodna organizacija za migracije (Belgija), Univerza Shefield Hallam (Velika Britanija), Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Forschung (Nemčija), SAS Software Limited (Velika Britanija), Thales (Nizozemska), Univerza Virginia (ZDA), Swedish National Defence College (Švedska), Mesto Izmir (Turčija), Epam System (Švedska), Research in Motion Limited (Kanada) in Epidemico (Irska).

Osnovni namen raziskovalnega projekta Athena je raziskati vpliv in uporabo družbenih omrežij, tako za komunikacijo med prebivalci in reševalnimi službami v času pred, med in po naravni ali drugi nesreči, kot za pridobivanje in posredovanje ključnih informacij v času nesreče. Strokovnjaki z različnih področij v tem okviru iščejo načine uporabe družbenih medijev za pridobivanje informacij o vsebinski, prostorski in časovni razsežnosti nekega izrednega dogodka, odnosu ljudi do njega in do sprejetih ukrepov na eni strani, na drugi pa za posredovanje informacij in priporočil oziroma navodil ljudem.

Profesor Eric Stern (Swedish National Defence College) je v uvodu v preizkušanje aplikacije Athena izpostavil moč znanja in informacij, s katerimi lahko zmanjšamo obseg škode ali jo celo preprečimo. Pri tem je poudaril izjemen pomen pretoka informacij in zavedanje, da lahko pomaga prav vsak izmed nas in ne le strokovne in reševalne službe. Na praktičnem primeru nedavnih terorističnih napadov v Parizu je prikazal izjemno vlogo družbenih omrežij. Takrat se je na facebooku in twitterju takoj vzpostavil močan pretok informacij – od povpraševanja po ljudeh, ki so bili v času napada v Parizu in njihovih potrditev, da so živi in zdravi, in simbolne podpore Parižanom z obarvanjem profilne fotografije v barve francoske zastave, pa vse do #portesouvertes (hashtag "odprta vrata"), pod katerim so stanovalci predelov Pariza, kjer je potekala policijska akcija iskanja teroristov tistim, ki se ob pozivih policije, da zadrževanje na ulicah in cestah ni varno, niso imeli možnosti umakniti v zaprte prostore, odprli vrata svojih domov in jim tako ponudili zatočišče.

Tovrstna komunikacija na družbenih omrežjih torej na spontani ravni že poteka in je trenutno najhitrejši komunikacijski kanal za posredovanje informacij v primerih naravnih in drugih nesreč. Aplikacija Athena želi to komunikacijo še olajšati, jo nadgraditi in dvigniti na raven, primerno za komuniciranje in usmerjanje ravnanja in usklajevanja aktivnosti tako pristojnih insitutcij kot posameznikov ter njihovih medsebojnih odnosov v posameznih izrednih primerih.

Testiranje je v največji meri potekalo v Ljubljani, hrati pa sta pri testiranju prek socialnih medijev sodelovali še dve manjši skupini, ena na Švedskem in druga v Veliki Britaniji. Pri testiranju aplikacije Athena je sodelovalo 100 ljudi, ki so odigrali 60 med seboj povezanih vlog, ki je bila vsaka posebej opredeljena s svojim scenarijem. Testiranje je potekalo na 8 lokacijah in v 3 državah hkrati.

Julij Jeraj, ki je na slovenski strani usklajeval pripravo vsebinskega in logističnega dela vaje, je ob tem povedal, da je na tokratnem preizkušanju vsak od udeležencev prispeval svoj delež, brez katerega ne bi mogli sestaviti mozaika o dobrih straneh in pomanjkljivostih aplikacije. Dodal je, da so člani konzorcija Athena z navdušenjem spremljali neutrudno zavzetost, dobrovoljno pripravljenost za sodelovanje v skupini in voljnost posredovanja mnenj, stališč, izkušenj, priporočil in pripomb vseh sodelujočih pri tokratnem preizkusu.
Za Ljubljano sodelovanje v tem projektu pomeni vključenost v najbolj sodobne tokove razvijanja IT aplikacij in s tem vzdrževanje koraka tako z aktualnim znanjem kot tudi z najuglednejšimi strokovnimi in znanstvenimi organizacijami. Jeraj je ob tem izpostavil še, da povezovanje s strokovnimi in znanstvenimi organizacijami v Sloveniji, ki je bilo potrebno za pripravo in izvedbo vaje, zvišuje raven pripravljenosti za sodelovanje in usposobljenost za usklajevanje delovanja ob večjih nesrečah, ki nas lahko doletijo.

Robert Kus, vodja Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL, je ob tem izpostavil, da uporaba družbenih omrežij v sklopu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami postaja nepogrešljivo dejstvo, ki predstavlja izziv vsem sodelujočim. Dodal je, da je sodelovanje Mestne občine Ljubljana v tem projektu pomembno predvsem zaradi pridobivanja novih izkušenj, zaradi seznanjanja z orodji, ki omogočajo uporabo družbenih omrežij v primerih naravnih in drugih nesreč ter neposredno spoznavanje tujih izkušenj. Dodal je, da sta se Mestna občina Ljubljana in Gasilska brigada Ljubljana z izvedbo te vaje znova izkazali kot odlični organizatorici in gostiteljici, za kar gre zahvala vsem sodelujočim sodelavcem na Mestni občini Ljubljana in Gasilski brigadi Ljubljana.

Tomaž Kučič, poveljnik Gasilske brigade Ljubljana, je dodal, da sodelovanje v tem projektu pomeni veliko priznanje. »V projektni konzorcij so namreč vključene zelo ugledne organizacije in ustanove. Prav tako pa se s tematiko projekta orje ledino na tem področju. V praktičnem testiranju je sodelovalo 21 sodelavcev Gasilske brigade Ljubljana, ki so se pri tem maksimalno angažirali. Na to sem še posebej ponosen, saj so tudi vsi tuji člani konzorcija izrekali pohvale in zahvale za resnično velik prispevek celotne ljubljanske ekipe«, je zaključil Kučič.

V okviru projekta Athena je jeseni v Veliki Britaniji načrtovano še eno preizkušanje aplikacije, projekt pa se bo zaključil 30. novembra 2016, ko bo narejen osnutek informacijskega orodja za pridobivanje in posredovanje informacij prek družbenih omrežij.

Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, podrobnosti o njem najdete na spletni strani www.projectathena.eu.

 

 

GALERIJA
HOJA PO ZALEDENELI VODI JE LAHKO ZELO NEVARNA!
27.01.
2016

Nizke temperature povzročijo, da na večini stoječih voda nastane led. Ob zadostni trdnosti nam led nudi površino za različne rekreativne dejavnosti. Vendar pa led ni povsod enako debel in močan, zato predstavlja veliko nevarnost za gibanje po ledeni površini. Zelo hitro lahko pride do vdora ledene ploskve in posledično padca v vodo.

Prav to pa se je zgodilo pred nekaj dnevi, ko je morala enota Gasilske brigade Ljubljana posredovati na Koseškem bajerju. Nezgoda se je za ponesrečence tokrat končala srečno.

 

Kaj storiti, če se vam led vdre?

Predvsem ostanite mirni in zbrani, saj imate v prvih trenutkih največ možnosti za uspešno samoreševanje. Bolj kot je telo ohlajeno, manjše so naše psihofizične sposobnosti. Čim prej poskusite doseči trdno oporo, ki vam lahko pomaga ostati na gladini. Omejite gibanje, da zmanjšate pretok vode v oblačilih in se poskusite rešiti na ledeno ploskev ali drugo primerno oporo. V kolikor vam to uspe, svojo težo razporedite na čim večjo površino, najlažje tako, da se uležete na trebuh in se takoj umaknite od mesta vdora oziroma odprtine.

 

Sicer pa svetujemo, bodite zelo previdni in raje ne hodite po zaledenelih površinah, v kolikor niste popolnoma prepričani o varnosti vašega početja!

 

Foto: Martin Metelko

POŽAR TOVORNEGA VOZILA
08.01.
2016

Danes zgodaj zjutraj smo bili obveščeni, da gori tovorno vozilo na območju Črnuč.

Ob prihodu na mesto nesreče je bilo ugotovljeno, da gori kabinski del tovornega vozila, katero je bilo parkirano na parkirišču. Takoj smo pričeli z gašenjem vozila, enota PGD Črnuče pa nam je pomagala pri razsvetljevanju kraja nesreče.

Zagorelo je v kabini tovornjaka, ki je bila, kljub hitremu odzivu, v celoti uničena, pogorela pa je tudi sprednja stena tovornega prostora, ki je bil na srečo prazen.

Intervencijo smo zaključili v slabi uri, sodelovalo je 10 gasilcev z dvema voziloma in enota PGD Črnuče z šestimi gasilci in enim vozilom.

Foto: PGD Črnuče

SREČNO IN VARNO 2016!
28.12.
2015

Ob zaključku leta vam sodelavci Gasilske brigade Ljubljana iskreno želimo sreče in seveda varnosti v prihajajočem letu!

Ob tej priliki vam predstavljamo nekaj naših statističnih podatkov za leto 2015.

Zabeležili smo 1919 dogodkov (intervencij):

 • 697 krat (36,6 %) je bil vzrok naše intervencije požar,
 • 656 krat (34,2 %) smo nudili tehnično pomoč,
 • 301 krat (15,7 %) je šlo za prometno nezgodo,
 • 123 krat (6,4 %) smo posredovali ob nesrečah z nevarnimi snovmi,
 • 76 krat (4,0 %) je šlo za odstranjevanje potencialne nevarnosti,
 • 44 krat (2,3 %) smo reševali živali,
 • 22 krat (1,1 %) pa smo posredovali ob nesrečah na vodi.

Naš slogan torej več kot očitno drži: Ljudje na prvem mestu, ljudje na pravem mestu.

OPOZORILO: POVEČANA NEVARNOST ZASTRUPITVE Z OGLJIKOVIM MONOKSIDOM
08.12.
2015

V času kurilne sezone je nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom zelo velika. Ogljikov monoksid je namreč izjemno strupen plin, ki ga zaradi tega ljudje ne moremo zaznati. Je neviden, brez vonja in okusa in prav zato mu pravimo "Nevidni morilec" ali "Tihi ubijalec". Nastaja pri nepopolnem gorenju trdnih (les, premog, briketi, sekanci), tekočih (kurilno olje, bencin, nafta, alkohol) in plinastih goriv (propan, butan, metan), v prostor pa se sprošča zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Do nepopolnega gorenja prihaja, kadar ima gorivo za gorenje premalo zraka.

Osnovni preventivni ukrepi, ki jih je treba kot zaščito pred prekomernim nastajanjem ogljikovega oksida, izvesti v stanovanju:

 • ustrezno prezračevanje oz. dovod zraka za zgorevanje kurilne naprave oz. plinskega bojlerja,
 • redni pregledi in čiščenje dimovodnih naprav,
 • redni pregledi in čiščenje zračnikov,
 • v zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne žage, agregati ipd.),
 • ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži, naj bodo garažna vrata odprta,
 • preventivno priporočamo, da v bivalne prostore namestite javljalnike ogljikovega oksida (CO javljalniki).
ZAGORELO V OBJEKTU PRENOČIŠČA ŠIŠKA
04.12.
2015

Enota Gasilske brigade Ljubljana je bila nekaj minut čez 11.00 uro obveščena, da je prišlo do požara v večstanovanjskem objektu na Celovški 166 v Ljubljani.

Ob prihodu na mesto nesreče je bilo ugotovljeno, da se je požar iz stanovanja v 6. nadstropju razširil že na ostrešje objekta. Pričeli smo z izvajanjem postopkov gašenja in preiskovanja prostorov. Vzporedno je potekala tudi evakuacija večjega števila oseb iz objekta. Požar je bil lokaliziran nekaj minutah, do konca pa pogašen okoli 13.00 ure. Sledila je sanacija požarišča in izvajanje gasilske straže.

Intervencijo smo zaključili ob 14.30 uri. Sodelovalo je 21 gasilcev z 8. vozili.

 

Ponovno se je izkazala izredna usposobljenost in izurjenost gasilcev Gasilske brigade Ljubljana!

POŽAR V ZALOGU
20.05.
2015

V četrtek, 12.5.2015 smo bili ob 12.03 uri obveščeni o požaru Mercatorjevega skladišča in hladilnice v Zalogu. Visoko v nebo se je vil gost, črn dim, ki ga  je bilo videti daleč izven Ljubljane. Gasilska brigada Ljubljana in celotna javna gasilska služba je bila ob tako velikem in intenzivnem požaru polno zasedena. Požar je zajel površino večjo od 9000  kvadratnih metrov. S požarom se je spopadlo 294 gasilcev. Požar je bil do 16. ure lokaliziran. Na požarišču je do jutranjih ur naslednjega dne ostala gasilska straža, ki je ponoči še gasila posamezna aktivna žarišča.V požaru je ena oseba  izbubila življenje.

Jože Ložnar Kranjc

2. NOČNI VELESLALOM GB LJUBLJANA
09.02.
2015

Letos smo organizirali že 2. nočni veleslalom Gasilske brigade Ljubljana. Glede na prijavljene kandidate je tekmovanje potekalo v nedeljo, 8.2.2015 na smučišču Osovje, Črna pri Kamniku. 33 tekmovalcev se je pomerilo v 3 starostnih kategorijah. 

 

Dogodek je minil v družabnem in prijateljskem duhu, a vseeno so na koncu vsakega posameznika zanimali rezultati. Po končanem tekmovalnem delu je sledila razglasitev uradnih dosežkov:

1. kategorija: 

      1. Brancelj Slavko
      2. Levičnik Alojz
      3. Starovasnik Anton

 

2. kategorija:

      1. Kokole Janez
      2. Poznik Borut
      3. Zupančič Klemen

 

3. kategorija:

      1. Vode Anton
      2. Kužnik Klemen
      3. Kastelic Primož

 

Skupno najboljši čas:

      1. Kovač Blaž
      2. Kokole Janez
      3. Brancelj Slavko

 

Avtor: Suzana Anžur

GALERIJA
OPOZORILO: ZIMSKE RAZMERE
05.02.
2015

Za danes in jutri je bilo izdano opozorilo za močno sneženje. Več o ukrepih, prepovedih in splošnih navodilih pa si preberite v spodnjem zapisu s klikom na sliko zgoraj.

 

1 Napoved

Agencija RS za okolje za prihodnje dni napoveduje močnejše snežne padavine http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/).

 

2 Umakniti avte, da omogočite pluženje

Prebivalce prosimo, naj svoje avtomobile parkirajo tako, da bo lahko pluženje cest potekalo čim bolj nemoteno. Priporočamo parkiranje v garažnih hišah in na parkiriščih. Informacije o parkiriščih in garažnih hišah lahko najdete na domačih straneh občin in ponudnikov. Za Ljubljano so to domače strani:

http://www.lpt.si/parkirisca#map

http://www.nepremicnine.energoplan.si/f/docs/Slovenija/Cenik_parkirnih_his.PDF

http://www.btc-city.com/trgovina/383/parkirna-hisa-btc

http://parkirnahisa.si/

http://www.parks1.si/index-3e.html

http://www.spl.si/nase_storitve/parkirna_mesta_in_garaze/

http://www.parkiraj.si/

http://www.siol.net/avtomoto/zanimivosti/reportaze/2011/06/garazne_hise_v_ljubljani.aspx

 

 

3 Zmanjšajte uporabo osebnih vozil

Če je le mogoče, se ne odpravljajte na pot. Če pa to ni mogoče priporočamo, da za prihod v mesta in vožnjo po mestih uporabljate javni prevoz.

S svojim vozilo se na pot odpravite le, če je to res nujno, če je vaše vozniško znanje primerno in če ima vaš avtomobil ustrezno zimsko opremo, ki jo znate tudi namestiti in uporabiti. Če se boste odpravili na pot s svojim vozilom, upoštevajte, da boste v primeru snežnih padavin za enako pot potrebovali veliko več časa, zato nanjo odpravite bistveno prej. Bodite pripravljeni na zastoje in zato imejte poln tank goriva, odejo, toplo pijačo v termovki.

 

4 Prepoved vožnje

Ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo (zimske razmere) je prepovedana vožnja:

-        za tovorna vozila s priklopnimi vozili,

-        za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in

-        za vozila za izredne prevoze,

na vseh cestah v Republiki Sloveniji, razen na avtocestah in hitrih cestah, kjer je prepoved ali omejitev označeno s prometno signalizacijo.

 

5 Ravnanje ob zastojih

Če pride do zastoja, ustavite vozilo ob robu cestišča tako, da bo omogočen prevoz intervencijskih vozil in plugov. Vaše vozilo naj bo dovolj oddaljeno od sosednjih vozil, da prezračevalnih sistem vašega vozila ne bo vsesaval njihovih izpušnih plinov.

 

6 Starejši in gibalno ovirani
Priporočamo tudi, da preden zapade sneg, opravite čim več opravkov, da boste lahko hodili in vozili v dobrih in varnih razmerah. Še zlasti starejšim in gibalno oviranim svetujemo, da še danes opravijo nakupe osnovnih življenjskih potrebščin in zdravil, ko so ceste in pločniki še dokaj kopni in si naredijo nekajdnevno zalogo. S sorodniki, prijatelji in sosedi se dogovorite, da vam oni prinesejo nujne stvari in vam še drugače pomagajo.

 

7 Ledene sveče in snežni previsi s streh

Lastniki stavb naj pravočasno odstranijo ledene sveče in sneg, ki visi prek streh in žlebov, da ne bodo ogrožali mimoidočih. Če se odstranjevanja ne morejo varno lotiti sami, naj za to naročijo izvajalce, ki imajo na voljo dvižne naprave, kot so npr. Javna razsvetljava (58 63 600), pleskarska in krovska podjetja. Pred in med odstranjevanjem je treba preprečiti dostop do območja, kamor lahko padeta sneg in led.

 

8 Teža snega in poškodbe streh

Večje količine snežnih padavin lahko povzročijo porušitev zlasti starejših, slabše vzdrževanih in pomanjkljivo izvedenih ostrešij ter tudi drugih, zlasti pomožnih objektov (nadstreški, vrtne ute in podobno). Zato je priporočljivo, da se v primeru večje količine snežnih padavin takšni objekti dodatno podprejo oziroma da se sneg redno in pazljivo odstranjuje, zlasti z mest, kjer zastajajo večje količine snega. V preteklosti so se pri načrtovanju zgradb uporabljale različne računske obremenitve s snegom (od 75 do 125 kg/m2), danes se uporablja skoraj dva krat tolikšno obremenitev (velja za mesto Ljubljana). Sneg ima različno gostoto in tako lahko pol metrska snežna odeja predstavlja obremenitev od 50 kg/m2 (nov, suh sneg) do 200 kg/m2 (moker sneg).

 

 

 

VAJA FALCO IV
02.12.
2014

V kranjski vojašnici, kjer so stacionirani mobilni laboratoriji za jedrsko, radiološko, biološko in kemično (JRBK) zaščito Slovenske vojske, je v tednu med 5. in 10. oktobrom 2014 potekala vaja sil zaščite in reševanja ter Slovenske vojske. Vaja je potekala z namenom medsebojnega spoznavanja, spoznavanja kapacitet možnosti sodelovanja in ugotavljanja šibkih točk sistema v primeru napada z JRBK orožjem ali drugih obsežnejših nesrečah z JRBK snovmi.

 

Gasilska brigada Ljubljana je aktivno sodelovala tako pri pripravi vaj in načrtovalnih konferencah kot tudi pri sami izvedbi. 

Sam način izvajanja vaj s stopnjevanjem zahtevnosti se nam je zdel pozitiven in smiseln, predvsem v primerih, ko enote ostajajo iste in s ponavljanji dosežejo utrjeno znanje ter veščine. Na vajah je naša enota vsak dan sodelovala s popolnoma drugim moštvom, kar je bil svojevrsten izziv. Vsako ekipo je dogodek postavil v novo okolje in nov scenarij. Nove situacije so povečale motivacijo pri vsakokratni izvedbi tako primarnih nalog kakor tudi na področju vodenja.

 

Na vajah se je pokazalo, da Gasilska brigada Ljubljana razpolaga z zadostno opremo in posreduje z zadostnim številom gasilcev, ko gre za nekaj (do 5) potencialno ogroženih ali poškodovanih oseb. Hkrati pa smo zmožni poskrbeti za vse lastne predvidene varnostne ukrepe.

 

Vaja je, poleg spoznavanja dela sodelujočih služb, pripomogla predvsem k dodatnemu razvoju postopkov posredovanja ob nesrečah z JRBK. Nimamo priložnosti ravno vsak dan preizkustiti celotnega sistema, istočasno pa se od nas spričakuje nemoteno in homogeno delo, ko do takšne nezgode pride.

 

Nekaj fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Marko Tomazin

 

           

OBVESTILO ZA 6. IN 7.11.2014
05.11.
2014

ZADNJE OBVESTILO

ARSO je razglasil najvišjo – rdečo – stopnjo nevarnosti poplav za širše območje Ljubljane, v noči na soboto 8.11.2014!

Prosimo ukrepajte skladno z navodili spodaj.

 

 

OBVESTILO, 6.11.2014:

Hidrološki alarm – alarm za poplave -  je trenutno za danes rumen in za jutri (petekrumen (manjša razlivanja)http://www.arso.gov.si/vode/opozorila/

Nevarnost še ni minila, upamo - da smo se izognili najhujšemu.

 

DODATNO OBVESTILO!

V Mestni občini Ljubljana bodo občani lahko prevzeli vreče s peskom tudi v četrtek, 6.11.2014. Razdeljevanje bo potekalo od 8.00 naprej v prostorih Komunalnega podjetja Ljubljana, na Litijski cesti 261. Število brezplačnih vreč je omejeno.

Vsak občan lahko za družinsko hišo dobi do 20 vreč. Upravniki večstanovanjskih stavb lahko dobijo do 100 vreč. Če jih potrebujejo več, si jih preskrbijo sami v skladu spodnjimi informacijami. 

 

Postavljanje protipoplavne zaščite

Nahajam se na poplavljenem območju-kaj lahko storim?

Nahajam se na poplavnem območju-kaj lahko storim sam?

 

Katerokoli od navedenih aktivnosti počnete, vseeno v prvi vrsti pazite na svojo lastno varnost. Po nepotrebnem ne ogrožajte svojega življenja in ne preizkušajte morebitnih izrednih razmer.

 

OBVESTILO!

Mestna občina Ljubljana bo občanom pomagala pri pridobivanju vreč s peskom. Danes 5.11.2014 od 15:00 ure dalje je brezplačno na voljoomejeno število s peskom napolnjenih vreč.

 

Vreče so na voljo predvsem v trgovinah s kmetijskim materialom in običajno stanejo manj kot 0,50 EUR (po navadi pod nazivom vreče za žito, npr. v:

TERRA – R.B. Peruzzijeva ulica 165, 1000 Ljubljana, tel: 28 00 770

TERRA – R.B. ZABRV 120, 1292 IG, TEL:01/2800-776

VRTNI CENTER KALIA (BTC) - SEMENARNA LJUBLJANA, D.D.; LJUBLJANA, ŠMARTINSKA CESTA 152, 1000 LJUBLJANA; Tel: 01 8101 120; info@kalia.sihttp://www.kalia.si

VRTNI CENTER KALIA - SEMENARNA LJUBLJANA D.D., LJUBLJANA, DOLENJSKA CESTA 242, 1000 LJUBLJANA; Tel: 01 4759 306, ljubljana@kalia.sihttp://www.semenarna.si

ProFarm Košenina d.o.o., Spodnja Senica 9, 1215 Medvode; Tel: 01/3618-303, GSM: 040/21-33-55, E.pošta: info@profarm.si

KMETIJSKA ZADRUGA Z.O.O. DOMŽALE ZE ČRNUČE, TRGOVINA JEŽICA, JEŽICA 16, 1000 LJUBLJANA, Tel: 01 /5614-800

KMETIJSKA ZADRUGA Z.O.O. DOMŽALE PRODAJALNA DOL, DOL PRI LJUBLJANI 1, 1262 DOL PRI LJUBLJANI, Tel:01/5639-350

KMETIJSKA ZADRUGA Z.O.O. DOMŽALE POSLOVALNICA JARŠE, INDUSTRIJSKA CESTA 15, 1000 LJUBLJANA,Tel:01/ 7226-446

KMETIJSKA ZADRUGA Z.O.O. DOMŽALE POSLOVALNICA LUKOVICA, VEVROV TRG 1, Tel: 01/ 7236-650

KGZ KRPAN Z.O.O. AGROCENTER VRHNIKA, JELOVŠKOVA ULICA 7, 1360 VRHNIKA,01/ 7506-840, E-pošta:kgz@kgz.si 

KMETIJSKA ZADRUGA STIČNA, Z.O.O. SKLADIŠČE IN TRGOVINA, LJUBLJANSKA CESTA 4, 1295 IVANČNA GORICA,Tel:01/78-87-624

KMETIJSKA ZADRUGA MEDVODE, PRODAJALNA DOBRUNJE, CESTA II. GRUPE ODREDOV 43, DOBRUNJE, TEL: 01/5471-684, GSM:041/32 15-43, E-pošta: trg-dobrunje@kzmedvode.si

KMETIJSKA ZADRUGA MEDVODE, PRODAJALNA VIŽMARJE, TACENSKA ULICA 67, 1210 LJUBLJANA-VIŽMARJE, TEL: 01/5124-666, GSM:031/72-86-11, E-pošta: trg-vizmarje@kzmedvode.si

KMETIJSKA ZADRUGA DOLOMITI-DOBROVA, ULICA VLADIMIRJA DOLNIČARJA 2, 1356 DOBROVA, TEL:01/3641-351, 01/3641-735, GSM:040/22-40-31, FAX:01/3641-351

 

pri internetnih ponudnikih (npr. http://profarm.si/prodajni_program/protipoplavne_vrece/ ), pri proizvajalcu vreč (http://www.motvoz.si/index.php/proizvodni-program). Na voljo so tudi namenske vreče, napolnjene z vpojnim materialom, za večkratno uporabo (npr. http://www.protipoplavnevrece.si/ ;  http://www.voodootactical.eu/data/file/datoteke/08-0434_SLO.pdf).

 

Sicer so uporabne kakršne koli vreče, ki vsaj za silo držijo pesek, zemljo, lahko so tudi vreče za smeti, trgovinske vrečke, vreče za žito, vreče za silos, še rjuhe in prevleke za odeje se dajo uporabit saj je njihova funkcija le to, da držijo skupaj material, ki je v njih in da preprečijo, da voda ta material izpira

 

Vreče se polni z zemljo ali finim peskom.

Če polnite z vrtno zemljo, ne boste imeli problemov s pospravljanjem (kot pri pesku), ker boste zemljo le stresli nazaj na vrt.

Pesek je npr. mogoče kupiti v vseh trgovinah z gradbenih materialom (pakirano v vrečah, pesek nato razdelite v dve vreči; Bauhaus, Merkur, SBS, Topdom, Obnova …). Pesek lahko naročite tudi tako,  da pobrskate po spletu za kakršnegakoli avtoprevoznika ali gradbenika in se dogovorite, da vam bo pesek pripeljal domov.

 

 

TESTIRANJE NOVIH KANDIDATOV
25.09.
2014

V četrtek 25. in petek 26.9. se je odvijalo sprejemno testiranje za nove gasilce Gasilske brigade Ljubljana. Kot je sedaj že običajno jih je v prvem dnevu čakalo:

- tek na 2400m,

- zgib v vesi,

- trebušnjaki,

- počepi z obremenitvijo,

- dvig uteži ter

- plezanje v steni.

V kolikor so uspešno opravil s testom ter pokazali ustrezen nivo splošnih fizičnih sposobnosti, jih je v nadaljevanju dneva čakal še razgovor.

 

V drugem dnevu so morali kandidati opraviti še s plavanjem, premagati gasilski poligon ter pokazati praktične ročne spretnosti.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

 

   

 

     

 

POTAPLJAŠKI TABOR GB LJUBLJANA
21.09.
2014

Potapljaški tabor Gasilske brigade Ljubljana je namenjen zaposlenim, potapljačem vseh kategorij, ki skladno s svojimi nalogami izvajanja zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah, s pomočjo avtonomne potapljaške opreme, izvajajo naloge reševanja iz vode in na vodi. Namen tabora je, da udeleženci, ki imajo doseženo kategorijo potapljača 2. in 3. stopnje po mednarodno priznanih potapljaških šolah, obnovijo elemente potapljaških spretnosti in veščin, ki jih potrebuje gasilec-potapljač za izvajanje reševanja in pomoči.

 

Letos je tabor potekal v dveh skupinah med 15.9 in 20.9., vsaka skupina pa je aktivnosti opravljala 3 dni. Lokacija je bil Marine Sport Dive center v Moščenički Dragi na Hrvaškem.

 

V tem časovnem obdobju so potapljači opravili 6 potopov. Potop na ladijski razbitini Lina, na steni Kinkela in Brseča ter stažna potopa in nočni potop na "house reef-u" Marine Sport Dive centra. Tekom tabora so vsi prisotni potapljači izvedli tudi usposabljanje za potapljanje s plinskimi mešanicami NITROX, ter pridobljeno znanje praktično preizkusili med potopom na steni Kinkela.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

 

  

PRVA KONFERENCA V SLOVENIJI
09.09.
2014

03.09.2014 smo v GB Ljubljana gostili prvo konferenco v Sloveniji, ki opredeljuje uporabo socialnih omrežij med, pred in po naravnih in drugih nesrečah. Predavanje je vodil Gašper Bizjak, udeležili pa so se ga predstavniki Policije, Reševalcev, MOL-a, URSZRja, ReCO112 Ljubljana, LJ Redarji, GRS Kranj, GZ Ljubljana, EPV Ljubljana in seveda vodstvo GB Ljubljana.

Prišli smo do skupnega zaključka - socialna omrežja so v porastu, reševalne službe moramo biti na to pozorne in pripravljene.

 

pred

4. KOLESARSKI MARATON GBL
31.08.
2014

Kot ugotavljamo, je kolesarstvo vse bolj priljubljen šport tudi med gasilci.

Prav zato smo se ljubljanski poklicni gasilci že četrto leto zapored organizirali in priredili kolesarski maraton.

 

Prireditev je potekala, sedaj že tradicionalno, zadnjo soboto pred začetkom šole. Letos je bil to 30.8.. Dogodek je namenjen vsem zaposlenim Gasilske brigade Ljubljana, prostovoljnim gasilcem Javne gasilske službe Ljubljana, Oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana ter družinskim članom in prijateljem. Osnovni in edini namen dogodka pa je skupno druženje.

 

Letos je bila trasa ravninska, v razdalji 60 km in je potekala preko sledečih točk oz. krajev: PGD Barje - Tržaška cesta - Podsmreka - Dobrova - Horjul - Velika Ligojna - Verd - Borovnica - Podpeč - Jezero - Lipe - PGD Barje. Skupno smo našteli 30 udeležencev, vseh kategorij in starosti.

 

Za varnost, okrepčilo in prvo pomoč so skrbeli letošnji soorganizatorji, člani Prostovoljnega gasilskega društva Barje. Po končani vožnji smo se v gasilskem domu odlično okrepčali s hrano in pijačo, katero so pripravili domači gasilci, ki jim gre velika pohvala in zahvala za izkazano voljo.

Tekom zanimivih pogovorov smo prišli do zaključka, da se sigurno zopet vidimo v soboto 29. avgusta 2015, na 5. kolesarskem maratonu Gasilske brigade Ljubljana.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana.

 

Avtor: Jure Dolinar

 

PROSTO DELOVNO MESTO
30.08.
2014

Z današnjim dnem tudi na spletnih medijih

objavljamo razpis za novega sodelavca

ali sodelovko. Več informacij spodaj. 

 

--- 

 

Gasilska brigada Ljubljana

Vojkova cesta 19

1000 Ljubljana

 

objavlja prosto delovno mesto

   

GASILCA – ZAČETNIKA   m / ž

 

Kandidati za poklicnega gasilca morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

 

-          dosežena srednja tehnična ali srednja strokovna izobrazba,

-          psihofizična in zdravstvena sposobnost,

-          izpit za voznika B kategorije,

-          da kandidat ni v kazenskem postopku oz. da ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje,

-          zaželeno vsaj dve leti delovnih izkušenj.

 

Kandidati bodo opravljali preizkus fizične sposobnosti.

 

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas zaradi dopolnilnega izobraževanja v gasilski šoli po programu za poklicne gasilce.

 

Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev in s kratkim življenjepisom naj kandidati pošljejo v 8. dneh po objavi na zgoraj navedeni naslov.

 

POŽAR GOSP. POSLOPJA, 12.8.2014
16.08.
2014

Ob 11:53 smo bili s strani občana obveščeni, da je prišlo do požara objekta na Jurčkovi cesti. Glede na to, da smo za isti dogodek prejeli več različnih prijav je bilo hitro jasno da gre za večji in obsežnejši požar.

 

Ob prihodu enote na kraj je bilo vidno, da gori gospodarsko poslopje, v katerem se nahaja živina, seno in kmetijska mehanizacija. Večji del objekta je že bil v ognju. Na požarišče so bila pozvana tudi 3 prostovoljna gasilska društva in sicer PGD Ljubljana-Barje, PGD Trnovo in PGD Ljubljana-Rudnik ter enota Policije. Polek gašenja so gasilci opravili še reševanje živine.

 

Požar je bil dokončno pogašen v popoldanskih urah. Sledilo je še odstranjevanje mehanizacije ter odvažanje sena. Zaradi morebitnega ponovnega vžiga je bila do 16:30 vzpostavljena gasilska straža. Skupno je na intervenciji sodelovalo 40 gasilcev.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

POŽAR SKLADIŠČA PNEVMATIK, 27.7.2014
28.07.
2014

Ob 12:14 smo prejeli klic za požar na lokaciji Pod hribom. Ob našem prihodu na kraj dogodka je bilo videno, da gori skladišče pnevmatik v vulkanizerski delavnici. Požar je bil že v polnem razmahu, saj je bil steber dima viden tudi daleč naokoli. Ogenj je zajel 225m2 površine, kar predstavlja približno 20% celotnega objekta. Za gasilno sredstvo smo uporabili mešanico vode in penila.

 

Zaradi velike razsežnosti je pri gašenju požara delovalo tudi 7 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Ljubljana. Na požarišče je prispela tudi ekipa Reševalne postaje Ljubljana, Policija ter Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana.

 

Požar je bil dokončno pogašen v popoldanskih urah. Zaradi nevarnosti ponovnega vžiga pnevmatik pa sta na gasilski straži ostali 2 prostovoljni gasilski društvi.

 

Skupno je bilo v intervencijo udeleženih 58 prosotovljnih gasilcev in 19 gasilcev Gasilske brigade Ljubljana.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

GRIMPDAY 2014
15.06.
2014

Tekmovanje Grimpday je letos potekalo 7.6.2014 v Belgijskem mestu Namur. Na tekmovanje se je ekipa Gasilske brigade Ljubljana odpravila v četrtek 5.6.1014 ob 5.00 uri. Pot smo izkoristili tudi za obisk poklicne enote v Ludwigshafen-u in izmenjavo izkušenj. V mesto Namur smo prispeli ob 21.00 uri. V petek 6.6.2014 se je ekipa udeležila zadnjih priprav na tekmovanje. Sledila je tudi uradna otvoritev dogodka Grimpday 2014 ter pregled vse opreme za izvedbo tekmovanja, s strani organizatorja.

Tekmovalni dan se je začel ob 6.30 uri, z zborom vseh sodelujočih ekip. Vsaka ekipa je prevzela tudi svojo opremo. Vodje ekip in kontrolorji ekip smo imeli skupni sestanek, kjer so se podaja natančna navodila o tekmovanju, o varnosti in kjer so se razjasnila še morebitna vprašanja. Začetek tekmovanja je bil ob 8.00 uri, ko so se vse ekipe zbrale na glavnem mestnem trgu. V posamezni ekipi je sodelovalo 7 članov (vodja ekipe, ponesrečenec, 4. reševalci in kontrolor – za druge ekipe). Ostali so nam nudili logistično podporo pri prenašanju opreme in skrbeli za pijačo ter hrano. Imeli smo šest delovnih točk, in sicer:

 1. Žičnica preko reke
 2. Reševanje ujetega električarja na višini v gledališču
 3. Reševanja vzdrževalca mostu, ki je obvisel pod mostom
 4. Prenos ponesrečenca preko avtolestve brez talnih pritrdišč
 5. Gradbeni oder; navpični dvig in spust, vodoravni dvig in spust ponesrečenca v nosilih
 6. Medicinski del: pristop reševalcev preko obzidja do ponesrečenca, oskrba in transport nazaj na obzidje

Poleg zahtevnih in zanimivih delovišč nas je med tekmovanjem spremljalo sončno vreme ter na trenutke kar pretiranih 30°C. Tekmovanje se je zaključilo ob 19.00 uri. Ob 20.00 uri je sledila večerja nato pa še razglasitev rezultatov in podelitev nagrad najboljšim. Ekipa Gasilske brigade Ljubljana je zasedla odlično 15. mesto izmed 35 ekip.

 

Ekipo Gasilske brigade Ljubljana so sestavljali: Kovač Blaž (vodja odprave), Ažbe Tomaž, Čibej Matjaž, Novak Miha, Požaršek Marko, Vrhovec Aljaž, Knez Žiga, Sitar Štefan, Kastelic Primož, Košir Rok.

 

V nedeljo 8.6. ob 10.00 uri smo se odpravili na pot proti domu. Polni novih izkušenj in poznanstev smo ob 23.00 uri prispeli v gasilsko brigado ter s tem tudi zaključili zanimivo pot.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Blaž Kovač

POMOČ MESTNE OBČINE LJUBLJANA V BOSNI IN HERCEGOVINI
05.06.
2014

Med 28.5. in 1.6.2014 je na območju Bosne in Hercegovine svojo pomoč ponudila tudi Mestna občina Ljubljana. Pod okriljem Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana je bil sklican sestav Enote za hitre intervencije z dodatnimi silami podjetja Vodovod-Kanalizacija Ljubljana in Slovenske vojske. Obenem pa je bila to najobsežnejša mednarodna pomoč Mestne občine Ljubljana v reševalnih silah doslej.

 

Odprava 58 članov in 21 vozil, sestavljena iz prostovoljnih in poklicnih gasilcev, uslužbencev podjetja VO-KA, vojakov in zdravstvenega osebja, se je zbrala v sredo, 28.5. ob 7.00 v Rojah. Potrebno je bilo opraviti nekaj formalnosti ter natovoriti vozila s potrebno opremo. Enota je bila na pomoč poslana kot samozadostna, kar je pomenilo, da je potrebno vzeti s seboj še tako drobno malenkost, brez katere delo na terenu ni mogoče. Mobilna kuhinja, ležišča, šotori, sanitarije, tuš, klopi, mize, zložljive postelje, spalne vreče, zaloge goriva, pitne vode, hrane,...ter seveda vso potrebno opremo katera se je izbrala na podlagi prejetih informacij s terena. Ob 9.00 uri je bil konvoj pripravljen za odhod.

 

Cilj, kraj Dvorovi (mesto Bjeljine), je bil dosežen v zgodnjih večernih urah. Potrebno je bilo postaviti tabor še preden je padel mrak. Vodstvo odprave pa je že odšlo na sestanek mestnega štaba, kjer smo prejeli informacije o samem stanju na terenu ter navodila za začetek dela.

 

Dnevi v nadaljevanju so potekali v precej podobnem vrstnem redu. Zgodnje vstajanje, odhod na teren, opravljanje nalog črpanja vode iz poplavljenih objektov, črpanja fekalnih vod, čiščenja kanalizacijskega omrežja, čiščenja objektov, prečrpavanja naftnih derivatov,... Ni potrebno razlagati, da je bilo dela ogromno. A kljub vsemu je v enoti vladala visoka motivacija, pozitivno vzdušje in veselje do dela. Tudi pomanjkanje spanja, kot posledica tako dnevnega kot nočnega delovanja na terenu, ni omajala visoko motivirane ekipe. Za dodaten pozitiven vtis so poskrbeli tudi prebivalci kraja, kateri so na vsakem koraku izkazovali hvaležnost Republiki Sloveniji in mestu Ljubljani za poslano pomoč.

 

Na domača tla se je enota vrnila 1.6.2014. V prostorih vojašnice Franca Uršiča v Novem Mestu je bilo potrebno opraviti dezinfekcijo vozil in opreme. Nato nas je pot vodila še do mestnega skladišča v Rojah, kjer smo ob sprejemu župana, g. Zorana Jankovića, sklenili svoje delovanje. S pozitivnimi izkušnjami, novimi prijateljstvi ter pod vplivom močnih vtisov smo si bili člani odprave enotni, da se s takšno ekipo brez pomislekov odpravimo na teren kadarkoli in kamorkoli, kjer bi našo pomoč ponovno potrebovali.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana.

 

 

 

Avtor: Suzana Anžur

ZAMENJAVA REŠEVALNE EKIPE V BOSNI IN HERCEGOVINI
21.05.
2014

Danes zjutraj ob 7:00 se je izpred Gasilske brigade Ljubljana na pot odpravila nova ekipa reševalcev, katera bo na poplavljenem območju Bosne in Hercegovine zamenjala sedaj delujoči del Enote civilne zaščite za reševanje iz vode in na vodi. Napotili so se do zbirnega mesta v državnemu logističnemu centru v Rojah. Od tam naprej pa v konvju z ostalimi enotami proti pomoči potrebnemu območju. Želimo jim srečno pot ter seveda varno delo!

 

V sredo 21.5. ob 13:40 je na mesto dogajanja v Bosni in Hercegovini prispela nova ekipa reševalcev. Sledil je sestanek, seznanjanje s situacijo, predaja zaščitne opreme, izmenjava splošnih napotkov ter navodil za varnost. Ob 16:20 se je ekipa, katera je na terenu delovala med 17. in 21.5., odpravila proti Sloveniji. Za novo ekipo časa za počitek ni bilo, saj je na terenu vse do večer izvajala prevoz živine. Ekipa prve odprave Gasilske brigade Ljubljana je v poznih večernih urah srečno prispela do državnega logističnega centra v Rojah.

 

V petek 23.5. je vodna gladina na deloviščih še dodatno upadla. Posredovanje z velikimi čolni ni več mogoče, zato je na vrsti čiščenje in razkuževanje. Enota na terenu deluje le z manjšimi čolni. V bližini delovišča je bilo opaženo tudi prvo NUS, zato je enota do uničenja le-tega z aktivnostmi prenehala. Popoldan je bilo s strani domače CZ potrjeno, da se enota vrača v Slovenijo. Sledilo je čiščenje in dekontaminacija uporabljene opreme.

 

Člane enote pričakujemo pred državnim logističnim centrom v Rojah danes, 24.5., v zgodnjih popoldanskih urah. SREČNO!

 

Na podlagi dnevnih poročil, katera prejemamo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vam bomo poizkušali zagotavljati čim bolj sveže podatke o delovanju naših gasilcev.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

 

  

POMOČ BOSNI IN HERCEGOVINI V POPLAVAH
19.05.
2014

Na pomoč poplavljenemu območju bivše Jugoslavije se je odzvala tudi Gasilska brigada Ljubljana. 4 gasilci sodelujejo v sklopu Enote civilne zaščite za reševanje iz vode in na vodi. V soboto 17.5. ob 6:45 se je izpred državnega logističnega centra v Rojah odpravila enota 12 oseb (gasilci GB Ljubljana in GRS Kranj), 6 vozil in 3 čolnov. Enota je bila napotena na območje Bosne in Hercegovine. Ob prečkanju državne meje jim je bila dodeljena natančnejša lokacija, mesto Prijedor.

 

Ob 16:00 je enota že pričela z izvajanjem zadanih nalog. Opravili so predvsem več prevozov hrane, vode in drugih nujnih potrebščin do prebivalcev, ki so ostali v poplavljenih hišah. Obenem pa so vršili tudi prevoze ujetih oseb in evakuacijo.

 

V nedeljo, 18.5. je bilo ugotovljeno, da je vodna gladina na starem delovišču upadla. Zato se je izvedla premestitev ekipe na novo lokacijo. Čoln LJ je bil napoten na lokacijo Raškovac, čoln KR pa na lokacijo Gomjenica. Ekipe so ta dan, poleg nalog oskrbe in evakuacije, opravile tudi izvidovanje po reki Sani. V večernih urah je bilo sprejeto, da se v ponedeljek, 19.5. enota premesti v mesto Orašje v kanton Posavina na meji s Hrvaško.

 

V ponedeljek, 19.5. je enota izvedla premik na novo lokacijo delovanja v občini Odžak (JZ od Bosanskega Šamca). Ocenjena je bila situacija terena, na katerem bo enota delovala. Pojavljati se je pričela večja količina poginule živine, katero bo potrebno odstraniti. Vodstvu enote je bila predana tudi informacija o poplavljenih minskih poljih, katera pa so izven območja delovišč naše enote. Povečala se je pozornost na osebno higieno in dezinfekcijo.

 

V torek 20.5. je enota nadaljevala z delovanjem na območju občine Odžak. Opravila je več prevozov prebivalcev do domov, kjer so lahko poiskali določene potrebščine, ter nazaj na kopno. Nekateri posamezni prebivalci še vedno vztrajajo v svojih domovih in se ne želijo evakuirati. Delo na terenu je potekalo čez cel dan, od 8.00 do 19.00. Vedno več dela je tudi z reševanjem živali. Tako živih, kot tudi mrtvih. Higienski ukrepi se zaradi povečanega števila kadavrov zaostrujejo. Z jutrišnjim dnem se pripravlja zamenjava reševalne ekipe.

 

Na podlagi dnevnih poročil, katera prejemamo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vam bomo poizkušali zagotavljati čim bolj sveže podatke o delovanju naših gasilcev.

 

Več fotografij dogajanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

 

VAJA NA KEMIJSKEM INŠTITUTU V LJUBLJANI
16.05.
2014

V 2. nadstropju Kemijskega inštituta v Ljubljani je prišlo do požara in razlitja neznane nevarne snovi. Tako se je glasil scenarij vaje evakuacije, na kateri je danes sodelovala tudi 1. izmena Gasilske brigade Ljubljana. Ob prihodu na kraj intervencije je bila naša naloga, da poiščemo požar, ga pogasimo ter identificiramo iztekajočo nevarno snov. Vodja intervencije je obenem dobil informacijo, da se v objektu nahaja več oseb. Štiri osebe so ostale ujete v 2. nadstropju, katere smo rešili s pomočjo zglobne platforme. Ena oseba pa je ostala nezavestna v laboratoriju, kjer je prišlo do iztekanja kisline. Po pogašenem požaru, omejitvi iztekanja nevarne snovi ter opravljeni evakuaciji ujetih oseb smo nadaljevali s preiskovanjem prostorov. Ob tem smo naleteli še na eno nepredvideno osebo, katera ob alarmu ni zapustila objekta. Uspešno smo evakuirali tudi to. Z opravljeno dekontaminacijo pred objektom je bila vaja tudi uspešno zaključena.

 

Več fotografij vaje si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

 

 

FIZIČNI PREIZKUS
12.05.
2014

Med 12. in 15.5. na Gasilski brigadi Ljubljana poteka vsakoletni preizkus fizičnih spodobnosti gasilcev. Preizkus zajema preverjanje moči trupa (trebuh, hrbet), nog, ravnotežje, zmožnost prenosa bremen, agilnost ter vzdržljivosti. Vsak gasilec mora, glede na svojo starost, v vsaki disciplini zadovoljiti predpisana merila.

 

Avtor: Suzana Anžur

 

Prenos bremena Agilnost

4. TAKTIČNO REŠEVALNE IGRE
08.05.
2014

Letos so potekale že četrte taktično reševalne igre, na katerih se je sedaj že tradicionalno pomerilo 8 ekip, po 2 ekipi iz Reševalne postaje Ljubljana, Gasilske brigade Ljubljana, Specialne enote Policije ter Enote za specialno delovanje Slovenske vojske. Vsaka od omenjenih enot je zadolžena za pripravo svoje delovne točke, v katero vpeljejo čim več zanimivih elementov, značilnih za svoje delo. V torek, 6.5.2014 ob 9.00 smo se zbrali na območju vojašnice na Vrhniki. Vsako polno uro je na posameznem delovišču z delom pričela nova ekipa. In tako vse tja do 16.00, ko so se na delo podali zadnji tekmovalci. Sledil je obračun rezultatov z razglasitvijo. Kljub temu, da pripadniki enot sedaj že vsakoletni tradicionalni dogodek izkoristimo za druženje in spoznavanje manj znanih področij dela, pa nas je le zanimalo, kdo je pri svojem delu pokazal naječ iznajdljivosti, ekipnega duha ter fizične pripravljenosti. Končni rezultati so sledeči:

1. mesto - Specialna enota policije 1

2. mesto - Specialna enota policije 2

3. mesto - Enota za specialno delovanje Slovenske vojske 1

4. mesto - Enota za specialno delovanje Slovenske vojske 2

5. mesto - Gasilska brigada Ljubaljana 2

6. mesto - Reševalna postaja Ljubljana 2

7. mesto - Gasilska brigada Ljubljana 1

8. mesto - Reševalna postaja Ljubljana 2

Vsako leto se izkaže, da domišljija pri pripravi delovišč nima meja. Zatorej lahko rečemo le SE VIDIMO PRIHODNJE LETO!

 

Več fotografij s tekmovanja si lahko ogledate na uradnem facebook profilu Gasilske brigade Ljubljana

 

Avtor: Suzana Anžur

OBVEŠČANJE PREKO SOCIALNIH OMREŽIJ?
05.05.
2014

Socialna omrežja rastejo iz dneva v dan. Twitter in Facebook dosegata večje množice kot radio ali televizija. Informacije se širijo neverjetno hitro. Gasilska brigada Ljubljana zaradi omenjenega sodeluje v EU projektu EmerGent, ki analizira uporabo socialnih omrežij v obstoječih urgentnih službah in raziskuje potenciale za nadaljno implementacijo socialnih omrežij v sisteme zaščite in reševanja širom EU.

Gasilska brigada Ljubljana je tako kot prva v Sloveniji pričela uporabljati socialno omrežje za posredovanje določenih obvestil v primeru nevarnosti. Primer dobre prakse so bila obvestila ob zadnjem pojavu žledu - verjamemo pa, da bomo lahko tako Twitter kot Facebook ob priliki uporabili za posredovanje še bolj pomembnih obvestil. Hkrati moramo opozoriti, da se v nobenem primeru ne smete zanašati zgolj na opozorila ali obvestila v socialnih omrežjih. Nedvomno je to močno orodje za posredovanje informacij a hkrati njegova uporaba zavisi od kadrovskih zmožnosti v GB Ljubljana, v času dogodka.

 

Sledite nam:

https://twitter.com/gasilskabrigada

https://www.facebook.com/gbljubljana

  

Avtor: Gašper Bizjak

NOVO LOGISTIČNO VOZILO
16.04.
2014

Skladno s srednjeročnim planom opremljanja GBL, smo   v teh dneh prevzeli  novo logistično vozilo. Vozilo je predvideno za podporo na intervencijah. Zasnova vozila omogoča njegovo široko uporabnost. Potreba po novem tovrstnem vozilu je načrtovana in obdelana v kontekstu zmožnosti in predvidenih zmogljivosti GBL v prihodnosti. V naslednjih dneh bo izvedeno potrebno osnovno in taktično usposabljanje gasilcev za uporabo vozila.

DRAGO OMAHEN PREJEL PLAKETO CZ MOL
10.03.
2014

Na slovesnosti ob dnevu CZ je župan MOL ,g. Zoran Jankovič, podelil Dragu Omahnu plaketo MOL za njegovo delo na področju zaščite in reševanja. V priložnostnem nagovoru je župan povedal, da je hvaležen vsem posameznikom in službam, ki svoje delo opravljajo prostovoljno ali poklicno in ob tovrstnih dogodkih ukrepajo ter  nudijo pomoč in zmanjšajo posledice naravnih in drugih nezgod.

Drago Omahen je v  svoji bogati delovni karieri opravljal različna odgovorna dela. Njegova osebna angažiranost in strokovno znanje je Drago Omahen posvetil izgradnji celovitega sistema javne gasilske službe.  

PLAN DELA ZA POTAPLJAČE
05.03.
2014

Potapljači GBL so imeli redni sestanek ter razpravljali o nalogah , ki jih čakajo v letu 2014. Pred njimi so zelo zahtevne naloge , ki jih bodo opravili v letošnjem letu. Skladno s sprejetimi z usmeritvami dela GBL bo tudi delo potapljačev GBL usmerjeno v izboljšanje pripravljenosti ob morebitnih dogodkih, kjer bi bilo potrebno njihovo posredovanje.

OBISK NK OLIMPIJA
26.02.
2014

Danes so nas obiskali člani NK Olimpija. Zahvalili so se nam za opravljeno delo pri odpravljanju posledic zadnjega žledoloma. Pri odpravljanju posledic žledoloma na območju Ljubljane je bil težje poškodovan  prostovoljni gasilec javne gasilske službe MOL. Padajoče drevo mu je zlomilo nogo.  V zahvalo in spodbudo so  nam prinesli 1500 brezplačnih kart za naslednjo tekmo  z nogometnim klubom iz Maribora. Karte bodo razdeljene med vsa gasilska društva v mestni občini Ljubljana. Ob tem smo tudi povedali, da si želimo takih tekem, ki bi se lahko primerjale z našimi  prijateljskimi odnosi  z gasilci iz Maribora. Prav slednje je tudi vrlina vseh slovenskih gasilcev, kar nam tudi marsikdo zavida.

OBVESTILO JAVNOSTI
18.02.
2014

Ob pojavu žledu na območju mestne občine Ljubljane je bilo zabeleženih več kot 1000 posredovanj gasilskih enot javne gasilske službe, ki so posredovale pri odstranjevanju nastalih posledic. Vse gasilske enote javne gasilske službe so pri tem sodelovale po svojih najboljših močeh. 

Občanom ponovno svetujemo, da se ne gibajo pod z žledom obremenjenimi drevesi, saj s tem po nepotrebnem ogrožajo svojo varnost. 

Predno pokličete za pomoč gasilce, preverite ali je pomoč gasilcev resnično potrebna, saj je bilo med vsemi klici ki smo jih do sedaj dobili 15% takih za katere smo na kraju samem ugotovili, da niso nujni in lahko počakajo na kasnejši čas oziroma so v pristojnosti ostalih služb. 

Pričakujemo, da bo nevarnost zaradi žledu v naslednjih 48 urah zmanjšala, oziroma bo minila.